11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 11. јун 2013.

BITKA ZA TAKSIM: Policija vodenim topovima i suzavcem rasteruje demonstrante (FOTO, VIDEO)

Turska policija ponovo je večeras upala na istanbulski Trg Taksim da rastera hiljade demonstranata, upotrebivši vodene topove i suzavac. Erdogan još jednom optužio demonstrante za vandalizam. Prema nepotvrđenim informacijama jedna osoba je poginula. 



Na trgu Taksim u Istanbulu večeras je ponovo došlo do žestokih sukoba demonstranata i policije, koja je upotrebila ogromne količine suzavca da bi rasterela oko 10.000 ljudi, koji su se okupili da bi protestovali protiv premijera Redžep Erdogana. 


To je danas bio drugi sukob demonstranata i policije, koja je rano jutros oklopnim vozilima zauzela Taksim, kada je na njemu bilo oko 2.000 ljudi.

Jake policijske snage su jutros oko šest sati započele akciju čišćenja trga Taksim od ekstremnih grupa, rasteravši ih uz upotrebu pendreka, vodenih topova i suzavca.

Povređenih je bilo i među demonstrantima i među pripadnicima policije a prema nepotvrđenim informacijama jedna osoba je poginula.

Demonstranti su se odatle povukli u obližnji Gezi park, da bi oko podne sukobi bili nastavljeni. U jednom trenutku jake policijske snage su opkolile i donekle ušle u park gezi ali su se zatim povukle, javio je Rojters.

Policija je ispalila suzavce i upotrebila gumene metke što je nateralo mnoge da pobegnu sa Trga u obližnji Gezi parka, gde su demonstraniti tokom noći kampovali.
 

Ovo je, kako navodi američka agencija, najnoviji znak da je vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana izgubila strpljenje nakon 12 dana nemira u najvećem turskom gradu.

Erdogan je ranije danas optužio demonstrante da narušavanju ugled zemlje i upozorio da više neće tolerisati masovne demonstracije.



(Tanjug/RTS/S media)
FOTO: Beta/AP Photo/Thanašis Stavrakis; Beta/AP Photo/Vadim Ghirda

Нема коментара:

Постави коментар