11111111111111

Претражи овај блог

среда, 10. април 2013.

Nemačka je u stvari dužna Grčkoj

Grčka vlada priprema studiju od koje će zavisiti da li će Atina podneti zahtev Nemačkoj da joj plati već jednom usaglašenu štetu nastalu za vreme Drugog svetskog rata, objavio je grčki list "To vima". Tim povodom je opširan intervju nemačkom listu "Velt" dao Manolis Glezos, koga predstavljaju kao ikonu grčkog otpora nacizmu i neumornog borca za naplatu grčke štete. 




Glezos je podsetio da je saveznička komisija 1946. u Parizu utvrdila da je Nemačka dužna da plati grčkoj državi ratnu štetu od sedam milijardi dolara, po cenama iz 1938, što danas, bez kamata, iznosi 108 milijardi evra. Glezos dalje navodi da Nemačka Grčkoj duguje i za takozvani "okupacioni kredit", kojim je Grčka izdržavala nemački Afrički korpus, a koji je, po cenama iz 1938. iznosio 3,5 milijardi dolara, što je ravno sumi od 54 milijarde evra, takođe bez kamate.
 
"Nemačka je iste dugove Poljskoj i Jugoslaviji namirila, zašto se prema Grčkoj postupilo drugačije", tvrdi i pita se Glezos.
 
Glezos i nemački list usaglasili su se oko toga da je konačno regulisanje pitanja obeštećenja Grčke za ratnu štetu, odloženo 1953. do sklapanja ugovora o miru, ali pravnicima su ostavili da odluče da li "4+2 Ugovor" o ujedinjenju Nemačke, sa kojim se saglasila i Grčka, predstavlja zamenu za ugovor o miru.
 
"Od 1995. se u Grčkoj govori o tome da je došlo vreme da Nemačka namiri svoje dugove", kaže Glezos.
 
Posebno poglavlje čini arheološko blago, koje su Nemci odneli iz Grčke, kao i individualna obeštećenja. Tvrdnju svojih nemačkih sagovornika da su Nemci štetu otplatili u mašinama i drugoj robi, koja doduše zahvaljujući grčkim poslovnim špekulantima nije stigla u Grčku, Glezos je nazvao smešnom.
 
A podsetio je da grčki ambasador u Berlinu nije podlegao pritisku i potpisao da se Grčka odriče svih daljih individualnih pretenzija prema Nemačkoj po osnovu ratne štete, pošto je ova, na pritisak Izraela, isplatila 115 miliona maraka jevrejskim žrtvama u Grčkoj, a u zamenu za isporučivanje ratnog zločinca Mertela, koji je oslobođen krivice u Nemačkoj.


Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар