11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 8. април 2013.

Пооштрени прописи против силоватеља и педофила

БЕОГРАД -Усвајањем "Маријиног закона" и пооштравањем мера против силоватеља и педофила, побољшавањем заштите трудница од отказа, као и усвајањем одлуке о формирању Анкетног одбора за утврђивање трошења средстава на Косову и Метохији, посланици републичког парламента завршили су актуелну седницу.

Са 173 гласа "за" посланици су изгласали "Маријин закон" која је иницирао Слободан Јовановић, отац осмогодишње девојчице Марије која је 2010. године силована и убијена.


Тим решењима предвиђено је да суд силоватељу или педофилу не може ублажити казну, нити изрећи условни отпуст, кривично дело педофилије и силовања малолетника убудуће неће моћи да застари, пооштравају се мере против педофила и силоватеља које ће се примењивати и 20 година након одслужења затворске казне, а биће формирана евиденција педофила са ДНК подацима.

Новим законским решењима починилац тог кривичног дела након издржане казне има обавезу да се јавља полицији и другим надлежним институцијама, а забрањено је да посећује места на којима се окупљају малолетници попут вртића, школа, школских дворишта, игралишта и дечјих манифестација, а у обавези је да посећује професионална саветовалишта и установе.

Продужавање радног односа трудницама

Трудницама које су запослене на одређено време убудуће ће радни однос бити продужаван до истека коришћења права на одсуство, предвиђено је изменама Закона о раду које су на иницијативу председника Скупштине Србије Небојше Стефановића посланици усвојили са 171 гласом "за".

Усвојеним изменама предвиђено је и да ће откази бити ништавни уколико је послодавцима на дан отказа било познато постојање трудноће или ако запослени у року од 15 дана од дана пријема отказа послодавца обавести о томе и достави одговарајућу потврду лекара или другог овлашћеног органа.

Послодавци ће бити дужни да запосленим женама које се врате на рад пре истека годину дана од рођења детета обезбеди право на једну или више дневних пауза у току радног времена у трајању од 90 минута или на скраћење дневног радног времена у трајању од 90 минута како би могле да доје дете, а уколико им радно време траје шест и више часова.

Обавеза послодавца да запосле особе са инвалидитетом

Посланици су дали подршку и изменама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа с инвалидитетом, који предвиђа обавезу послодавца који не запосле особе са инвалидитетом да уплати износ од 50 одсто просечне зараде по запосленом у Србији према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике за сваку особу са инвалидитетом коју није запослио.

Утврђена је висина субвенција зараде код запошљавања на неодређено време особа с инвалидитетом без радног искуства у износу до 75 одсто укупних трошкова зараде с припадајућим доприносима за обавезно социјално осигурање, али не више од износа минималне зараде утврђене у складу са прописима о раду.

Одузимање имовине проистекле из кривичног дела

Скупштина Србије усвојила је неколико правосудних закона међу којима и нови Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела који предвиђа да се поступак за трајно одузимање те имовине покреће тек након правноснажности пресуде за кривично дело за које се може одузети имовина.

На тај начин се доприноси доследном поштовању претпоставке невиности у кривичном поступку, јер се избегава истовремено вођење кривичног поступка и поступка за трајно одузимање имовине проистекле из кривичног дела.

Усвојен је и Закон о закључивању и извршавању међународних уговора, којом је предвиђена обавеза надлежних органа државне управе да прате извршавање међународних уговора и о томе обавештавају Владу Србије, као и да влада обавештава Скупштину Србије о споразумима које је она потврдила, а закон који је до сада уређивао ту област донет је још 1978. године.

Анкетни одбор за трошење буџетских средстава

Скупштина Србије донела је одлуку о формирању Анкетног одбора ради утврђивања начина трошења буџетских средстава на Косову и Метохији, који ће задатак морати да изврши у року од 120 дана и предложи парламенту мере и то на предлог посланика СНС и председника скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милована Дрецуна.

Задатак тог тела биће да сагледа стање у области трошења средстава буџета Србије на територији Косова И Метохије, да утврди начин трошења тих средстава, да ли су она наменски трошена и да ли су свима била под једнаким условима доступна, уз посебан осврт на подзаконске акте и критеријуме за расподелу тих средстава у области здравства, образовања, социјалне политике, културе, инфраструцтуре, локалне самоуправе, телекомуникација…

Посланици су изабрали шест чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, као и Станојлу Мандић за заменицу повереника за информације од јавног значаја, док је јавном тужиоцу у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду Бранки Атанацковић престала функција, јер је навршила радни век.

Посланици су седницу, другу у оквиру пролећног заседања, започели 26. марта, а данас су је завршили усвајањем укупно 16 закона и других аката.


Извор: РТВ

Нема коментара:

Постави коментар