11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 14. април 2013.

Потписи за изборе у Војводини

Српска напредна странка почела је у Новом Саду прикупљање потписа за изборе у Војводини и против декларације. Потписивање петиције биће сутраорганизовано и у свим градовима, селима и месним заједницама у Војводини, најавила члан Председништва СНС-а Маја Гојковић.

У Новом Саду почело је потписивање петиције, које је организовала Српска напредна странка у циљу прикупљања потписа за повлачење Декларације о заштити уставних права Војводине коју је предложио председник покрајинске владе Бојан Пајтић, као и за смену Пајтића и ванредне покрајинске изборе.



Потписивање петиције, које је започело у новосадској Дунавској улици, код Споменика Јаши Томићу, биће сутра организовано и у свим градовима, селима и месним заједницама у Војводини, најавила је члан председниства СНС-a Маја Гојковић.

Акцију потписивања петиције организовала је Српска напредна странка како би добила подршку грађана за предлоге који су истакнути на протесту у Новом Саду пре два дана.
"Сигурно је да свака петиција којом се прикупи велики број потписа грађана производи правне и политичке последице", рекла је Гојковићева новинарима, додајући да би "волела да види на који начин ће врх Демократске странке у Војводини игнорисати тако велики број потписа".
Петиција је, по речима Гојковићеве, покренута као одговор на нападе ДС-а поводом исказане народне воље на митингу у Новом Саду одржаном пре два дана, и сублимира три захтева изнета на том протесту.

"Овом петицијом и потписима грађана, којих ће несумњиво бити изузетно велики број, показаћемо колико је у ствари људи са територије Војводине било у Новом Саду на митингу и показаћемо режиму Бојана Пајтића да не вреди то што затвара очи пред проблемима који се налазе у Војводини и пред гласом грађана Војводине", рекла је Маја Гојковић.
Како је објаснила, коалициони партнери Бојана Пајтића одлучили су да "окрену главу и јасно признају да нису учествовали у писању те срамне Декларације".

Сам Пајтић ће, како је рекла, морати да размишља о томе колико је уништио економију Војводине, шта се дешава и шта се дешавало са Развојном банком Војводине и са фондовима за развој Војводине и зашто је "Декларацију потегао као одбрану његових последњих дана на власти у АП Војводини".

Петиција ће, по речима Гојковићеве, показати колико заиста има људи у Војводини који су незадовољни начином на који Демократска странка 13 година спроводи власт у покрајини.
Говорећи о минулом митингу, Гојковић је казала да никада у историји Новог Сада није одржан ниједан скуп на коме је учествовало више од 30.000 људи, а да на њему није било ни једног јединог инцидента, на шта су поносни сви Новосађани и сви грађани Војводине.  

Подршка партија и нестраначких организација 

У прикупљању потписа, како је речено, СНС-у су се придружиле партије и организације које су учествовале на митингу у петак у Новом Саду - Социјалистичка партија Србије, Демократска странка Србије, Српски покрет обнове, политичка организација Трећа Србија.

Председник Покрајинског одбора СПС-а у Војводини Душан Бајатовић најавио је да ће та партија наставити протесте све док се не распишу нови избори у Војводини. Повлачење Предлога декларације и расписивање ванредних покрајинских избора затражила је и Нова Србија.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је да је потпуно неприхватљиво и за сваку осуду недемократско понашање војвођанске власти и Бојана Пајтића, и да би он требало да поднесе оставку.

Међутим, председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да неће поднети оставку и да нема разлога за ванредне покрајинске изборе.

Саопштењем су се огласиле и нестраначке и невладине организације које су учествовале на новосадском протесту "Стоп разбијању Србије" у којем су затражале оставку Бојана Пајтића, наводећи да народ жели промене у Војводини.

Саопштење су потписали Равница српска, Уједињена омладина српска, председник Студентског парламента Универзитета у Новом Саду, војвођански огранак удружених синдиката "Слога", НВО "Словаци и суживот", Савез бачких Буњеваца.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар