11111111111111

Претражи овај блог

среда, 6. март 2013.

Gračanica, protest: Tražimo normalno snabdevanje lekovima

Stotinak Srba i radnika Doma zdravlja mirno je protestvovalo u centru Gračanice kako bi skrenuli pažnju na alarmantnu situaciju izazvanu nestašicom lekova.

Protesni skup organizovali su predstavnici Doma zdravlja u Gračanici zbog onemogućavanja snabdevanja lekovima od strane kosovske Agencije za lekove. Međunarodnoj zajednici na Kosovu upućen je apel da omogući normalno snabdevanje medikamentima.


“Želimo da mislimo da su naši pacijenti i naša institucija jednostavno žrtve nerazumne i neefikasne birokratije. Međutim, plašimo se da je razlog za ovaj nerazuman prekid pružanja zdravstvene bezbednosti politički. Ovaj iznenadni prekid sabdevanja medicinskim materijalom ozbiljno utiče na našu sposobnost da se brinemo o našim pacijentima, bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazao je okupljenima doktor Siniša Rašić.

On je istakao da je snabdevač medicinskih sredstava ‘Velefarm’ registrovan i legalno priznat na Kosovu, te da nisu dobili zvaničan razlog zašto lekovi ne mogu do onih kojima su najpotrebniji.

"Apelujemo na humanost svih strana koje su uključene, i nadamo se da će Kosovo uskoro biti mesto gde se ljudski život stavlja iznad političkih interesa", dodao je Rašić.

Nakon skupa, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju glavnom gračaničkom ulicom. Predvođeni direktoricom Doma zdravlja Radom Trajković, šetači su nosili transparente kojima su ukazivali na tešku zdravstvenu situaciju.

“Više meseci onemogućava se snabdevanje lekovima zdravstvenih institucija južno od Ibra. Posebno su ugroženi bolesnici u enklavama. Mi ne možemo da prihvatimo odgovornost za eventualni smrtni ishod nekog hroničnog bolesnika”, kazala direktorica Doma zdravlja Rada Trajković.

Нема коментара:

Постави коментар