11111111111111

Претражи овај блог

среда, 6. март 2013.

Како сејете тако ћете да жањете (осми део)



Да ли треба да обраћамо пажњу на будућност?

            Ми не требамо да обраћамо пажњу на будућност, јер ни  садашњост а камоли будућност није у нашој власти. Ми не знамо ни да ли ћемо после пет минута бити живи. Па, како ћемо као такви да обраћамо пажњу на будућност? Ми требамо од таквих мисли да будемо ослобођени. Јер, ђаво нам убацује да мислимо о будућности да би нам кроз такве мисли о будућности направио разне замке, како бисмо ишли из бриге у бригу, како ћемо ово и како ћемо оно. Немојмо даживимо за будућност, већ живимо само за садашњост, за тренутак у коме се налазимо. Ми требамо све да предамо у Руке Божије и Он ће водити садашњост и будућност нашу. И онај ко се преда на такав начин иде јединим правим путем.

            Ми требамо да будемо ослобођени од притиска таквих мисли: шта ће бити? како ће бити? Јер је све то брига. А брига је страшно стање. И наравно, супротно стање од Бога. Ми требамо да будемо слободни, требамо да будемо Божији.

            Ако бринемо, ми ћемо свакако бити робови. Робоваћемо стално. Ми иако имамо много тога, ипак робујемо, јер смо незасити. Идемо из бриге у бригу. Ми идемо где хоћемо, радимо шта хоћемо. А поново немамо мир у срцу. Ми у срцу намамо зато што Бога немамо. Слободфа је једино у Богу. Слобода је када немате никакве невоље од стране никаквих мисли и када живите у миру. Да бисте то достигли потребно је да се молите често. Јер, молитва је, као што се зна, разговор са Богом.

Како мислите да би требао да изгледа један гроб?

            Најбоље је оно што је најпростије у свему па и у изгледу једног гроба. Људи се беспотребно троше. Они троше огромна ботатства уместо да тај новац уложе у нешто паметно од чега би имали користи. А њих ђаво пређе и каже им: „Па зар сви људи праве овако лепе гробове и споменике, а ти, зар ти најгори да будеш?“ И тако се људи тркају како би направили што лепшу гробницу и како би направили што лепше споменике. То су смештен и жалосне ствари.


Кажите нам када се сједине мисли и воља, шта је то онда?
            Када се сједине мисли и воља, онда је то снага која се налази у срцу. а за духовни живот треба да буде будно срце. Значи, не само да имамо снагу у срцу, или снажно срце, него прво требамо да имамо будно срце. А будно срце је онда када ради човек од срца.


Који су познати Пророци?
            Постоје многи познати Пророци, а четири су велика Пророка. То су Исаија, Јеремија, Језекиљ, и Данило. А мањи Пророци су Амос, Осија, Михеј, Наум, Авакум, Софоније, Агеј, Захарија, Малахија, Јона, Јоиљ.

Кажите нам када је у нама зло, да ли оно утиче на друге људе иако ми нисмо у разговору са њима?

            Иако ми ништа не разговарамо, а налазимо се у кругу неких људи, ми сигурно, ако је у нама зло, у тој просторији у којој се налазимо, невидљиво дајемо зло. Неко тога може да буде свестан, неко не. Нису свесни обично људи непобожни, јер они не могу да увиде шта се дешава. А док искусни побожни људи, они то могу лако да преопознају. зато се потрудите да у вама нема зла, како не би мучило и вас и друге. Ако се не отарасите тог зла, свуда ће вас пратити зло и свуда ћете сејати зло, причали или не причали. Зато се потрудите да будете добри људи и да избаците свако зло из срца вашег. Јер то зло разара и вас и друге. Какву корист ти од тога имаш? Окрени се, удари на зло! Постани прави Православни Хришћанин. Православље ће ти дати све што је потребно да би се то зло избацило.

Старче, да ли је могуће да ми мислима реметимо све око нас?

            Ми не реметимо ништа око нас ако имамо добре мисли. Чак ми са добрим мислима и препорађамо друге. Али, реметимо све око нас ако нисмо побожни. Јер, онај који није побожан, он нема добре мисли. А ко нема добре мисли, он има зле мисли. А ко има зле мисли, он наравно да сеје мржњу и разне зле радње видљиво и невидљиво. Наш род људски својим мислима заиста ремети, својм злим мислима ремети све око себе.

Кажите ми колико је завист опасна ствар по човека?

            Један од Светих људи, Свети Нил Мироточиви, који се јављао монаху Теофану који је у осамаестом веку живео, говорио му је о многим тајнама Царстава Небеског. Он му је рекао да је завист печат антихриста у срцу човековом. Ето видите колико је то страшна ствар. А ми смо познати по томе што често завидимо сестрама и браћи нашој. Наравно да се дешава да завидимо и својим најрођенијим. Обратимо пажњу на све то, јер завист је отров као и сваки други грех. А отров ништа добро не доноси, већ само тровање. Потрудимо се свима силама да изацимо тај отров из себе. Завист стално, без престанка ратује против правде, ратује против добрих људи. Као шт је Бог Сав Љубав, тако је завист сва мржња. Јер, завист не трпи да се чини добро сестри или брату. Ево, видите прост пример. Син Божији је многе слепе лечио, глувима враћао слух, непокретни су устајали Сваку немоћ и болест је Он лечио. Али завидљивци оног времена, а они постоје у свим временима, много је таквих, су због зависти, то јест мржње Њему стално приговарали и покушавали да му нађу неку кривицу. Ето, то је завист. А у човеку коме се налази завист, налази се сам ђаво. Јер ђаво је сам завист.

Шта је Богу најмилије?


           Богу је најмилија Љубав безазлена, простодушна Љубав коју имају деца. Ето шта је Богу најдраже и најмилије и шта Он од нас тражи. То може свака душа, али нажалост то скоро ниједна не чини. Бог тражи, значи, простодушност, тражи љубав детињу од нас. А шта ми дајемо? Наравно, дајемо све само љубав не.

Да ли Бог гледа на нашу прљавштину и нечистоту?

            Бог је Љубав и Он не гледа никада на нашу прљавштину и нечистоту кад Му прилазимо од срца. И они који Му прилазе од срца, Он их прихвата одмах. Јер и ми када погрешимо, па када приђемо родитељима којима смо сагрешили и од срца се извинимо, тај родитељ све нам прашта као да ништа није било. А ако родитељи тако нешто могу да чине, ако они могу да имају такву љубав, колико ће онда Бог да чини? Колико ће Бог тек Љубави дати нама? Јер христос Сам јасно каже: Ако ви као зли људи можете да дајете добре дарове деци својоој, колико ће Бог Који је на небу дати онима који Га воле?

Шта бисмо ми кроз овај кратки живот требали прво да чинимо?

            Овај кратки живот који нам је дат није нам дат да уживамо у злим радњама, него овај кратки живот требамо да искористимо свим силама и снагама да постанемо савршени и Свети, да човек буде сав Љубав. Јер Бог Отац Наш је Сав Љубав.


Шта да чинимо када некада некога осудимо?

            Када некога осудите гледајте што пре да се за тај грех покајете. Јер, ако се не покајете. Јер, ако се не покајете док другима будете судили, судиће вам се на исти начин на који сте и ви судили. И немојте да се заваравате и да мислите да ви исправно судите. Ниједан човек се неће наћи на земаљској кугли који ће исправно судити. Онај Који суди је Бог Који је Савршен и Који је Створитељ свега видљивог и невидљивог.

Да ли може некрштен човек да прими Свету Тајну Причешћа или Крв и Тело Господа 
Исуса Христа?

            Некрштен човек никако не сме да прими Свето Причешће или Крв и тело Господа Исуса Христа. због чега? Један прост разлог је, да је он истински хришћанин, не би ни у сну могао да помисли да оде на Свето Причешће а да није крштен. Јер, онај који није крштен самим тим није ни са Богом. Па, како ће онда онај који није крштен примити Бога? Јер, ако онај који није крштен није са Богом, шта можемо казати са ким је он? Он је, наравно, роб злу. Одговор је, надам се, задовољавајући.

Кажите нам када ми као Хришћани не треба да говоримо истину?

            Ми треба да прећутимо и да не кажемо истину пред људима који би могли ту истину на непријатељски начин употребити. Јер је и речено: Не бацајте бисере пред свиње. Исина треба да се прећути и код оних који су осветољубиви. Хрићани треба да прећуте истину и пред онима који су слаби са мислима, који су лакомислени, који су спремни да када им се каже истина, која може би веома важна, разгласе свима онима које сретну. Тада се треба прећутати истина. Треба да прећутимо истину исто тако ако и кроз то можемо да спасимо живот некоме.
 



Да ли духови, иако су невидљиви, могу да буду видљиви?

            И зли духови могу да буду видљиви. Јер ми им дајемо тело, они улазе у наше тело и тако можемо да их видимо како изгледају. На пример, човек је пијан, пада на улици и ето, видљивог демона. Или, човек који има проблема са дрогом, иде, а не зна ни сам где иде, иде потпуно изгубљен улицама. Ето вам видљивог ђавола. Човек који користи дуван смрдљиви који је тажак грех, јер он не само да себе трује, него трује и друге и многи су који су умрли од рака баш због смрдљивог дувана. Значи, онај који користи дуван, исто се може видети ђаво у њему. Онај који псује, исто кроз њега можемо видети злог духа, јер сама псовка говори о томе. Онај човек који показује мржњу и злобу према другом човеку и у њему се може видети ђаво.

            Ето како зли духови иако су невидљиви, Бог је удесио да могу да се виде.

Колиики је грех псовка?

            Псовка је тежак грех јер човек који псује не каже само једном у току дана ту псовку. И да је каже једном у току дана то можда и не би био велики грех. Али онај човек који је примио псовку, он говори без престанка псовке, мада није ни свестан. Чак ће многи рећи: „Ма не, то је моја узречица. Ја не мислим тако“. То је демонска обмана. У Светом Писму пише: За сваку реч даћете одговор суду. Па, нека добро размисле они који псују. Опасна је то ствар. Они који псују, псовкама прљавим заражују све који се налазе око њих, било да су то деца мала, било да су деца зрелија, било да су то старији људи. Све њих они заражују, баацају отров на њих. Сутрадан ће неко дете, или неко од њих примити тај отров и оно ће тако чинити. И тако један другоме ће бацати отров и наравно спречавати себи да им буде добро овде на земљи, а и касније у Царству Небеском.


Који људи брзо примају молитву, чисту молитву?

            Чисту молитву брзо примају безазлени људи, они који су као деца безазлени. Чисту молитву примају они који су простодушни, који имају простодушност детињу, они који нису оптерећени бригама овога света. Они брзо примају чисту молитву. а ми који желимо да сазнамо шта је ово и шта је оно, који идемо из бриге у бригу, нећемо никада достићи чисту молитву. Јер смо се натоварили отровом, то јест бригама овога света. Ми требамо да тражимо од Бога Духа Светога да сиђе у наше срце, да избаци све бриге и свако зло из нашег срца и да ништа светско не улази у нас све док се у простоти и безазлености не спојимо и не загрлимо са Богом. Тек ћемо тада добити праву мудрост и право знање о свему што постоји. Врло је важно да се смирите, јер колико се душа смири, толико ће јој се открити тајне небеске. безазленима и простима откривају се тајне велике, откривају се тајне свега што нас окружује.

Докле ћемо ми да будемо у страху?

            Страх није природно стање човеково. Страх долази од ђавола. Јер је написано у Светом Писму: Савршена Љубав тера страх.  А бићемо у страху све док нам не приђе Дух Свети. Јер, кад Дух Свети приђе, нестаће сваки страх, нестаће сваке прљавштине, нестаће свако зло. Значи, тражимо Духа Светога јер ће Дух Свети уништити нашег непријатеља, тог непријатеља који је страх.
 
----------------------------------------------------------
 
Како сејете тако ћете да жањете (први део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3207.html


#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik,

Нема коментара:

Постави коментар