11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 17. март 2013.

Повратак Срба темељ обнове Косова

Патријарх Иринеј поручује да у свим разговорима о Косову и Метохији Србија треба као најважнији захтев да постави повратак Срба на те просторе. Не вреди нам обнављање цркава и манастира, ако нас не буде тамо, рекао је патријарх на Академији поводом девет година од погрома над Србима на Косову.

Поглавар Српске православне цркве партијарх Иринеј рекао је да повратак Срба на Косово треба да буде једна од првих тачака "разговора који се воде данас и сутра" и позвао све да буду уједињени у помагању косовских Срба.




"Морамо учинити све да им помогнемо да опстану и да буду темељ на којем ће се обнављати српско Косово", рекао је партијарх на Академији поводом девет година од погрома над Србима на Косову.

Не вреди нам, упозорио је патријарх, обнављање цркава и манастира, ако нас не буде тамо.
Патријарх је истакао да никада нећемо моћи да изгубимо покрајину док је у нашим срцима и мислима, називајући Косово "нашим срцем и душом".

"Ако нека безочна сила учини да останемо без Косова и Метохије, увек имамо пример јеврејског народа који је 2.000 година чекао Јерусалим и дочекао га је", навео је Иринеј.

Он је указао да за насиље над Србима од 17. марта 2004, у којима је страдао народ и уништене српске светиње, нико није одговарао.

"Сигуран сам да смо ми којим случајем тако нешто учинили да би цео свет за то знао. Писале би се књиге и књиге о томе и причале приче о том злу", додао је патријарх.

Академију "Злочин без казне", која се одржава у Народном позоришту у Београду, организује Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, а међу присутнима је и председник Владе Србије Ивица Дачић.


Помен у цркви Светог Николе у Приштини
Неколико стотина православних верника присуствовало је у цркви Светог Николе у Приштини литургији и парастосу служеним у част страдалих током мартовског насиља 2004. Године.
Владика рашко-призренски Теодосије је након службе рекао је да су последице мартовског насиља велике и да је та извршен злочин над рањеним српским бићем.
"Погром у марту 2004 године је био веће зло од протеривања Срба 1999. Године, јер су рањено српско биће хтели да дотуку", рекао је владика Теодосије.
Директор канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин је указао да у Приштини данас више нема Срба зато што мартовски погром није кажњен.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар