11111111111111

Претражи овај блог

петак, 22. фебруар 2013.

Republika: Papa odlazi zbog gej lobija

Na odluku pape Benedikta XVI da se povuče barem delimično uticao je izveštaj u kome se navodi da su različiti lobiji, uključujući gej lobi, vršili "neprikladan uticaj" na unutrašnju politiku Svete stolice, objavila je rimska "Republika".


Papin portparol nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje ove navode. List piše da je papa odluku o povlačenju doneo 17. decembra - na dan kada je dobio dosije koji su sastavila trojica kardinala, angažovana da ispitaju takozvanu aferu "Vatiliks". Dosije na 300 strana, podeljen na dva dela, nalazi se na sigurnom - u papinim odajama - i biće predat nasledniku Benedikta XVI, navodi se u članku.
 
Kardinali su u dosijeu opisali brojne frakcije, a među njima je i jedna čiji su članovi "ujedinjeni seksualnom orijentacijom". "Republika" je citirala delove u kojima se navodi da su pojedini vatikanski zvaničnici bili podvrgnuti "spoljnom uticaju" od strane laika sa kojima su imali veze "zemaljske prirode", što jasno aludira na ucenjivanje.
 
U izveštaju se ističe da su različiti lobiji unutar Svete stolice stalno kršili šestu ("ne kradi") i sedmu zapovest ("ne vrši preljubu"). Šesta se odnosi pre svega na Vatikansku banku, dok su seksualni prestupi povezani sa uticajem aktivnog gej lobija unutar Vatikana. U dosijeu su identifikovana i mesta susreta – vila izvan italijanske prestonice, sauna u predgrađu Rima, salon za ulepšavanje u centru grada i rezidencija jednog nadbiskupa.
 
Još jedan italijanski list, "Korijere dela sera", pisao je o ovom dosijeu ubrzo pošto je papa najavio povlačenje, opisujući njegov sadržaj kao "uznemirujući". Pisanje "Republike" najnovija je u nizu tvrdnji o postojanju gej mreže u Vatikanu.
 
Jedan visoki zvaničnik je suspendovan 2007. pošto je tajno snimljen u seksualnoj predigri sa mlađim muškarcem. Član uglednog crkvenog hora smenjen je 2010. jer je pribavljao muške prostitutke. Jedan časopis je iste godine snimio sveštenike tokom seksualnih odnosa i prilikom poseta gej klubovima.
 
Vatikan ne osuđuje homoseksualce, ali propoveda da je homoseksualni odnos neprirodan. Papa Benedikt XVI je zabranio seksualno aktivnim homoseksualcima da pohađaju bogoslovije.


Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар