11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 31. јануар 2013.

Јеремић: Косово далеко од УН - док не одлучи Србија

БЕОГРАД –Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић оценио је да је Косово „далеко од УН” и да нема начина да се светској организацији приближи „док то не одлучи Србија”.

Подсећајући да „независност Косова активно форсирају светске силе, Јеремић је синоћ за РТС рекао да „та државност у међународном простору није заживела” и да је уверен да „неће бити демократски изабраног руководства Србије које ће то угрозити признањем Косова”.


Кад је реч о поређењу са случајем Палестине, која је остварила статус државе нечланице - посматрача у УН, Јеремић је нагласио да то поређење нема оправдања, јер је ГС УН донела одлуку о Палестини тек након што је Савет безбедности одлучио.

„Било би добро када би, без одлуке СБ УН, Приштина то покушала јер би то завршило тако што би за 10 година 'гурнуло' разматрање о томе. Ја бих волео да они то покушају, јер сам сигуран да би се Приштина тада озбиљније посветила разговорима са Београдом, него што је до сада то био случај”, рекао је.

Упитан да ли је са бившим председником Борисом Тадићем рашчистио полемике око идеја спољне политике, Јеремић је казао „није нека тајна” да се нису слагали око неких питања још од 2010. и повлачења Резолуције у УН о Косову.

Однос са председником Томиславом Николићем и актуелним државним врхом описао је као „коректан” и рекао да се консултују око питања којима се бави председник ГС УН.

Јеремић је поручио да је за успех Србије потребно јединство државне политике: „Без јединства државне политике немамо никакве шансе за успех”.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар