11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 17. јануар 2013.

Како сејете тако ћете да жањете (шести део)

Шта значи када Христос говори: Дођите Мени и Ја ћу вас утешити?


Самим својим питањем себи сте дали одговор. Али ево још нешто о томе. Бог ће нас утешити када будемо дошли Њему и када будемо дали срца наша Њему. Он ће нам тада дати мир и на земљи и на небу. И даће нам славу велику. Он ће нам тада дати Духа свог Светог и Свети Дух ће нас научити да разумемо Љубав Божију, Љубав Његову према нама. И Он ће нас тада увести у сву Истину и радост Значи, зато ми требамо да приђемо Богу, јер Он је једини Наш Пријатељ као што знају то они који знају. Бог нас очекује као своју рођену децу, и наше је да лићемо се
одазавати или не.

Кажите нам када се Бог упозна у већој мери, како се тада душа понаша?

Када се Бог упозна у већој мери душа таквог човека се понаша на такав начин што се сваког тренутка непрестано радује Љубави Божијој, Сили и Неописивој Моћи Његовој. А Бог Својом Љубављу, нежно као мајка совје дете, учи душу да буде смирена и да увек буде са благим и добрим мислима како би на такав начин срце било чисто. Бог таковј души даје да она осећа неисказане радости. Таква душа се ослобађа свега што је на земљи и она гледа у Самога Бога.

Шта мислите о људима и да ли је то исправно када људи пале свеће и моле се Бoгу само за најрођеније по телу и у најширем кругу за блиске њима?

Лепо је свако добро дело, па тако и то када људи пале свеће и моле се Богу за себи најрођеније и за блиске њима. Али мора и треба се знати да је таква ствар ограничена. Веелика је ствар када аљуди пале свеће и моле се не само за њима најрођеније и блиске, него за све људе који су умрли, који су живи и који ће се родити. То је велика ствар! И то је света и савршена ствар! Тај који тако ради, размишља и тај који такво срце има, Бога има и велики је он пред Богом. А за то није потребна нека посебна наука, већ простота и Љубав, проста Љубав. Јер, када се молимо само за себи најрођеније и најближе и када само за њих палимо свеће, није ли то себично веома и ружно? Зар остали људи нису наши блиски рођаци? Јер није ствар у телесном сродству, него у духовном. У самом Светом Писму пише, као што се зна, да смо ми сви браћа и сестре. Па, како то да смо тако заборавили тако велику ствар?

Да ли оним који се баве злим радњама Бог заиста не дозвољава да Га упознају?

Свима онима који ссе баве злим радњама, није да Бог не дозвољава да Га упознају, него саме њихове зле радње не дозвољавају да упознају Бога, Створитеља свега видљивог и невидљивог. Јер ми добрим делима својим омогућујемо себи да Бога упознамо и да будемо у неисказаној радости и срећи. Или својим злим радњама одбијамо Створитеља свега видљивог и невидљивог из наших живота, из наших срца.

Кажите, по вама, како би требали да изгледају прави духовници?


Мало је, врло мало оних са којима се може говорити о Богу. Значи, самим тим врло је мало правих духовника. Јер, прави духовници су смирени, пуни љубави, пуни разума или премудрости, пуни вере и наде и они неуморно имају безбројна добра дела око себе. Они су слични Самом Христу. То је због тога што је Сам Христос у срцима њиховим. Као што каже Свети Апостол Павле: Не живим ја, него Христос Који је у мени живи. Тако исто и у правим духовницима живи Бог. Значи, они својим животом дају пример, јер је речено: По плодовима њиховим познаћете их.

Кажите шта да чине они који не схватају Свето Писмо?

Ни ја нисам схватао Свето Писмо у почетку и дан данас не схватам нешто, али ипак свакога дана, или сваке недеље, или сваког месеца се схвати по нешто. Ми не схватамо Свето Писмо зато што смо неверни, са слабом надом, слабом вером и због тога не можемо да разумемо Свето Писмо. Али, као што дете не може одмах да постане зрео човек, тако је и са читањем Светог Писма. Значи, требамо читати упорно, смирено и откриће нам се многе,многе тајне.
Уосталом, Свето Писмо се и открива само смиреним душамам, а не оним душама које се узносе, поносе.

Да ли је могуће да душа која се предала Богу невидљиво види Бога сваког тренутка?

Сигурно је истина да душа која се смирено предала Богу види Бога сваког тренутка. Душа која се предала Богу, она је самим тим са Богом и зато таква душа Бога види сваког тренутка, јер Бог је у њој. Таква душа то не може да објасни, не може да искаже, али осећа Велику Љубав Божију. Тако и ми људи угледајмо се на такве сестре и браћу нашу.

У ком временском периоду би требало да се узима Света Тајна Причешћа?


Свето Причешће се треба узимати што чешће. У првим временима Хришћанства Хришћани су се причешћивали свакога дана. Ето колико је потребно и у ком временском периоду би требала да се узима света Тајна Причешћа, или у ком временском периоду би требала да се узима Крв и тело Господа Исуса Христа. Значи, што чешће, а најмање бар на почетку и на крају великих постова.

Ако бисмо ми желели да помогнемо људима који имају проблема са дрогом, а таквих је веома много, на који начин бисмо најбоље то могли да учинимо?

Можете да учините велику ствар путем овога што ћу вам рећи. Можете да урадите летке, отприлике овакве садржине. Урадите такве летке и делите, посебно тамо у болницама, на пример у Драјзеровој, где се лече људи који имају проблеме са дрогом. Значи, можете да урадите летке на којима ће писати: „Браћо и сестре наше обавештавамо да дајемо бесплатну помоћ свима онима који имају проблеме са дрогом. Помоћ коју ми дајемо је велика и врло може да буде успешна“. И онда кажите неки манастир који прима такве људе, са таквим проблемима и који им помаже. Јер, људи у манастирима много могу да учине, али људи у Србији мало занају о томе.

Колико је, Старче, потребно, да се човек сећа Бога?

Човек стално треба да се сећа Бога бнез престанка, јер се Бог стално сећа човека без престанка. Што се ми будемо више сећали Бога више ће у нама бити радост, мир, љубав и свако друго добро. Кроз сећање на Бог азадобијамо молитву, а молитва је велика ствар. То јесте разговор са Богом. А они који се не сећају Бога они, наравно не знају ни шта је молитва, нити се моле Богу.

Како ћемо ми да упознаму Силу Исусове Молитве?


Силу Исусове молитве ћемо упознати на такав начин што ћемо се смирити. Требамо се смирити ради Бога, Оца Нашег. И када се будемо смирили, Бог ће нам дати да упознамо Силу Исусове молитве. А Сила Исусове молтве ће нас одвести у Царство Божије. Јер, сви који су се искрено бавили Исусовом молитвом, сви они се налазе у Царству Божијем. Налазе се у Царству Божијем јер и заслужише Царство Божије.

Кажите нам шта значе речи: Где је благо ваше, тамо ће бити и срце ваше?

То је Христос рекао и те речи означавају да где се наше срце налази, тао ћемо и ми бити. Значи, ако је наше срце у пијанству, курварству, у лажима, преварама и разним другим злочиначким радњама, она је то показатељ да ће наше благо као такво бити тамо где је место пијаницама, курварима, лажовима и свима онима који се баве злочиначким радњама. А ако је благо наше у иправном, добром животу, у љубави, вери, нади онда је то јасан показатељ да ће наше срце бити у рају. Јер, добрима је место у рају.

Да ли се телевизија може користити на добро?

Телевизија се свакако може користити на добро и ако би се користила на добро, то би био један од највећих дарова Бога Живота. То и јесте дар од Бога нама дат, ако што је и тело нама дато, као шт је и душа нама дата, као што је много, много другого нама дато. Али ми по природи нашој грешној никако да се тргнемо од злих, прљавих радњи и све, ама баш све користимо на зло. Тако исто и телевизију. Она нам је дата као велики дар од Бога, а ми смо тај велики дар катарстрофално злоупотребили.

Неки кажу да је духовни пост бољи. Да ли је то истина и шта значи духовни пост?

Духовни пост је много узвишенији од телесног поста. Али, духовни без телесног не иде, да се разумемо. Духовни пост значи када човек избацује зле мисли и бави се само добрим мислима; када човек избацујуе лењост и бави се радом; када човек избацује ппонос и постаје понизан; када човек избацује несмиреност и постаје смирен. То је духовни пост, очистити срце духовно.

Шта мислите о свештеницима који возе скупе аутомобиле? Јер, многе људе то погађа и одваја од Цркве.

То је оно о чему стално говорим. Ми се налазимо у великом паду. Ако би неко од свештеника, или ако би сви они морали да имају кола, а сигурно је да свима њима није потребан аутомобил, ако би значи, требали да имају своја кола, онда не морају да купују скупа кола. Јер, то људе одбија од веред. Али зато могу да купују јефтинија кола, као што је југо на пример. Он ће завршити исто посао као и онај мерцедес. Навешћу вам пример једног свештеника који бициклом обавља своју свештеничку дужност. Значи, бициклом долази у цркву. Ето видите, ако неко жели да буде светило, они и буде. А ви немојте да гледате такве свештенике који имају скупе аутомобиле, јер и они су људи и греш као и ви. Него се угледајте на неког доброг, на неког бољег, јер се добри угледају на добре, а лоши на лоше. Тако и ви. Гледајте да вам узори буду бољи свештеници. Јер, како је речено у Светом Писму: Тешко је да саблазни не дођу, али тешко човеку чијем посредством те саблазни долазе.

Како можете укратко објаснити Љубав, а како злобу?

Љубав дуго трпи, како је речено у Светом Писму. Љубав је благотворна. Љубав је сва у радости, сва у миру, сва у свакој духовној лепоти. А злоба је нестрпљива, брза на гнев и неразумно строга. Злоба брзо и неразумно кажњава, као без мозга. А љубав брзо опрашта.

Да ли постоје људи који не примећују туђе грехове?

Раније се сигурно постојали, а верујем да и сада постоји таква душа. Ти људи који не виде никаквог греха ни у чему код сестре своје или код брата свога, то су права деца Божија. То су људи у којима царује Љубав. Они нерадо примећују недостатке код других људи, то јест они х уопште не примећују.

Зашто је потребно да будемо стрпљиви или трпељиви?

Трпељивост је исто што и смиреност. Јер, само смирен човек може да буде трпељив човек. А смиреност је страшно велика ствар пред Богом. Сви Светитељи су имали тај велки драгуљ. Зато је потребно да будемо тпељиви. Јер, кроз трпељивост ми долазимо доовог велког богатсва, до тог великог драгуља који је смиреност.

Да ли ће нам се баш све у молитви дати?

Све што будете затражили у молитви даће вам се, али ће вам се дати по мери раста вашег. И даће вам се по мери вере ваше. Многи траже од Бога да им Бог да ово или оно, али Бог им не да. Због чега Он то тако чини? Бог то тако чини због тога што ће нам то свакако бити на корист иако ми мислимо погрешно, или другачије. Неки, на пример траже да буду доктори на одговорним местима. Али шта ако би се десило да тај који тако нешто тражи, шта ако би се десило да он кроз то упропасти живот свој? На пример, он може као и многи доктори у Србији, посебно они који врше операције, може да тражи новац да му да човек како би га он опериса. И тако сваком болеснику тражи. Какав је то доктор када он тако нешто чини? Такви доктори су нељуди. Јер ми не знамо у којој ситуациј бисмо добро или лоше прошли. То само знају надувени људи, болесни људи, то јест они мисле да то знају.

Како требамо да се понашамо кад нас санађу разне непријатности?

Непријатности сеје ђаво и оне долазе од самог ђавола. Смејте се свим непријатностима које долазе од самог демона. Смејте се њему без престанка, јер он ништа не може вама да учини ако сте ви са Богом и ако сте прави Хришћани. Ви примајте све као из Божијих Руку, јер Христос каже: Све примајте ако из Мојих Руку. Чините тако јер сее Бог онима који чине тако веома радује. Кроз то ће се радовати и Бог и ви.

Да ли Бог даје веће невоље нама од оних које ми можемо да носимо?

У Светом Писму Новог Завета каже Сам Господ Исус Христос да Бог неће дозволити да будемо искушани више него што то можемо да поденсемо. Из ових речи јасно може да се види све по том питању. Бог никада не даје човеку да буде искушан више него што може да поднесе. Ми сами себе убацујемо у сикушења већа од оних која можемо да поднесемо, да носимо.

Шта би могло да се упореди овде на земљи са оном будућом славом која очекује праведнике?


Ако бисмо имали и милионе живота и ако бисмо свако од њих, сваки од тих живота жртвовали, не бисмо могли да учинимо ништа значајно када се упореди све то са будућом славом која очекује праведнике. Због тога Свети Апостол Павле каже да страдања садашњег времена нису ништа према слави која ће нам се открити. А Сам исус Христос говори: Што очи људске нису виделе и што људске уши нису чуле и што у људско срце није ушло, то припреми бог онима који Га воле.


-------------------------------------------------------

Како сејете тако ћете да жањете (први део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3207.html


#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik,

Нема коментара:

Постави коментар