11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 17. јануар 2013.

Препород српског женског монаштва 1/2






Објављено у 16.01.2013.
Мати Теодора (Васић)
Мати Теодора (Васић), намјесница београдског манастира Ваведење је говорила на тему „Препород српског женског монаштва". Прота Дејан Дејановић најавио је предавача, младу и образовану монахињу, која се упркос великим проблемима, успјешно бори за добробит сестринства и манастира. У овој емисији слушате други дио предавања.

http://gradandjela.blogspot.com/2013/01/blog-post_16.html
Старац је своја чеда у монаштву подсећао на учење преподобног Серафима Саровског:
Учи се да молитву обављаш кроз дисање са затвореним устима. То искуство је бич против тела и телесних похота... Монаси који не сједињују спољашњу и унутрашњу молитву нису монаси, него тиквани.
Без сталног молитвеног јединства са Господом, без непрестане молитве Исусове, монах није у стању да поднесе монашки живот. Такав монах је прељубочинац и неминовно одлази "у земљу далеку".
Монашки завет обуздава нашу непокорну природу и тера нас да се одричемо своје воље. А без одрицања од сопствене воље човек не може ни темељ спасењу да положи, а камо ли да се спасе. Молите за себе од Господа самоодрицање, јер је оно неопходно за спасење. Одсецање сопствене воље и послушање Свети Оци пореде са мучеништвом: "Послушање је непокорност демону, то је крајеугаони камен на коме се зида спасење монаха".

Нема коментара:

Постави коментар