11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 27. децембар 2012.

„СОКОЛОВА“ СЕКЦИЈА КУЋНЕ РАДНОСТИ ПРОСЛАВИЛА СВЕТОГ СПИРИДОНА



Секција кућне радиности Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна прославила је у у уторак, 25. децембра, крсну славу Светог Спиродона Чудотворца.

У Народном дому манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци славски обред обавио је игуман овог манастира и духовник „Сокола“ архимандрит Јован Гардовић, уз саслужење монаха Серафима и Гаврила.

Архимандрит Јован је у пригодној бесједи рекао да тридесетак чланица „Соколове“ секције кућне радиности, радећи под благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, већ шест година успјешно дјелује, мада уз бројне препреке.

„Ваш рад је присутан и видљив протеклих шест година у Вишеграду и шире. Отргли сте од заборава оно најљепше што су радиле наше баке, мајке и сестре, што је красило наше домове. Све оно што отимате од заборава види Бог и свети Спиридон који вас прати и даје вам благослов да живите као добре хришћанке и сестре“ – истакао је архимандрит Јован.

Он је навео да је Секција кућне радиности продужетак активности Кола српских сестара, јер су њихова дјела видљива и доказ да се уз Цркву може много тога научити и радити.

Предсједница Секције кућне радиности Бранка Чарапић подсјетила је да чланице секције раде уникатне предмете техникама ткања, плетења, везења, хеклања и сликања на свили.

„Гостујемо на бројним сајмовима, изложбама и фестивалима широм Републике Српске и Србије и настојимо да проникнемо у све тајне некадашњих радова наших бака, посебно кад је ријеч о традиционалном ткању“ - рекла је Чарапићева, најављујући активности на изради прикладних сувенира.

У склопу свечаности у Добрунској Ријеци кратким игроказима су се представили чланови „Соколове“ драмске секције, коју од 2000. године чине сви ђаци подручног одјељења Основне школе „Вук Караџић“ у Добруну.

Извор: Митрополија дабробосанска

Нема коментара:

Постави коментар