11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 24. септембар 2012.

BRUKA NA ZEJTINLIKU: Grobovi srpskih junaka poplavljeni, Srbija čeka 2014. za popravku!



Kripta u kojoj su sahranjeni vojnici sa Solunskog fronta već dve godine prokišnjava. Ministarstvo: "Upoznati smo sa situacijom, ali nemamo novca, spomenici nisu prioritet. Čekamo 2014, kada je 100-godišnjica proboja fronta"


SRAMOTA ZA SRBIJU! Groblje srpskih junaka na Zejtinliku u Solunu, na kome je sahranjeno  7.565 ratnika, koji su stradali tokom proboja Solunskog fronta, nalazi se u očajnom stanju. Tačnije, kripta spomenika prokišnjava već više od dve godine, a zidovi su pocrneli od vlage i buđi.
Ovu informaciju potvrđuju fotografije koje je redakciji Telegrafa poslao čitalac A. N., koji je čika Đorda Mihajlovića, čuvara groblja, zatekao kako umesto besede i recitovanja iznosi kofe pune vode uz stepenice kosturnice.

- Prizor je tužan. Čika Đorđe se žali da kada krene letnja sezona nema dana a da neko ne poseti groblje, a onda uđu dole i – vide bruku! Kaže da se žalio nadležnima u Srbiji i tražio pomoć, ali da pomoći još uvek nema – prepričava sagovornik Telegrafa.

Sa druge strane, Miro Čavaljuga, pomoćnik ministra za boračku i invalidsku zaštitu, ističe je da je upoznat sa situacijom na Zejtinliku. On kaže da je 2006. godine spomenik renoviran, dignut je ceo krov i stavljana izolacija, ali se četiri godine kasnije ponovo javio isti problem.

- Upoznati smo sa situacijom, ali za sada prosto nemamo novca. Sredstva kojima raspolažemo su minimalna, a u ovoj krizi mislim da nije najveći prioritet ulagati u spomenike. Ipak, 2014. se navršava stogodišnjica od Prvog svetskog rata tako da nam je plan da za tu svečanost upristojimo zdanje – kaže Čavaljuga za Telegraf.

Spomen-obeležje podignuto je po naređenju kralja Aleksandra Karađorđevića na prostoru Glavne poljske srpske bolnice. Srpsko groblje koje predstavlja centralni deo kompleksa na Zejtinliku spada među najznamenitije srpske istorijske spomenike u inostranstvu. Za vreme Otomanskog carstva, na ovom mestu bila je pijaca ulja, otuda i naziv Zejtinlik. Oko mauzoleja (kapele sa kosturnicom) nalazi se deset parcela u kojima je sahranjeno 1440 srpskih ratnika.

(Telegraf.rs)

Нема коментара:

Постави коментар