11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. фебруар 2023.

Преподобни Мојсеј Мурин о покајању и неосуђивању

Преподобни Мојсеј Мурин о покајању и неосуђивању
 Упита један брат:
- Шта је то што помаже у сваком човековом труду? А старац вели:
- Бог је тај који помаже; јер је писано: “Бог је уточиште моје и сила моја, и помоћник мој у великим невољама које нас сналазе”.
Упита брат:
- А шта је са постовима и бдењима које човек чини?
Старац му вели:
- Они душу чине смиреном; јер, писано је: “Виде моје смирење и мој труд, и остави сва моја сагрешења”. Ако душа производи све те плодове, Бог је због њих милостив према њој.

Упита брат старца:
- Шта да чини човек са сваким искушењем које му долази или са сваком помисли
ненависника?
Старац му вели:
- Дужан је да плаче пред добротом Божијом, како би му ова помогла; и лакнуће му одмах ако зна како да се моли; јер, писано је: “Господ је помоћник мој, и нећу се бојати шта ће ми човек учинити”.
Упита га брат:
- Ево, човек туче свога слугу за грехе које је овај починио. Шта ће рећи слуга?
Старац одговори:
- Ако је добар слуга, рећи ће: “Помилуј ме, сагрешио сам”.
Рече му брат:
- Ништа друго да не каже?
Старац вели:
- Не. Јер када себи натовари прекор и каже: “Сагрешио сам”, одмах Бог бива милостив према њему. А врхунац свега је у томе када неко неосуђује свога ближњег. Заиста, када је рука Господња побила све првенце у земљи Египатској, није било дома у коме неко не беше убијен.
Упита га брат:
- Шта значе те речи?
Старац му одговори:
- Ако пазимо да сагледамо своја сагрешења, нећемо видети сагрешења свога ближњега. Јер лудост је да човек, који има свога покојника, остави њега и пође да оплакује покојника свога ближњега. А да умреш за свога ближњега значи да носиш своја сагрешења и да не бринеш за сваког човека, да ли је овај добар или да ли је онај лош. Да не чиниш зло ниједноме човеку, нити да у своме срцу смишљаш лукавост на некога, нити да понизиш некога ко лоше поступа, нити да слушаш онога ко злоставља свога ближњега, нити да се радујеш са оним који чини зло своме ближњему; никога немој оговарати, већ реци: “Бог зна свакога”; не веруј ономе што прича оговарач, нити се радуј његовим причама, нити мрзи онога који оговара свога ближњега. Ето, то значи да не осуђујеш. Немој бити непријатељ ни са једним човеком и немој задржавати непријатељство у своме срцу; немој мрзети онога који је непријатељ свом ближњему. А то је мир. Тиме теши себе; ускоро ће, благодаћу Бога Логоса, доћи камата и вечни спокој. Амин.


Преузето из књиге Старечник, Беседа 2000
#старечник, #starecnik,.

#старечник, #мојсејмурин, #starecnik, #mojsijemurin,


Нема коментара:

Постави коментар