11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 23. август 2012.

Исповест - Свети Игњатије Брајнчанинов



Исповест
 …Припремаш се за важну Свету Тајну - једну од седам главних Тајинстава Цркве - за свету Исповест! Према тајном хришћанском учењу, ти намераваш да се крстиш другим крштењем! 

Долазиш у духовно лечилиште - немој да изађеш неисцељен. Предстоји ти чудесни и необични суд: на њему ће се објављивати и оцењивати твоја сагрешења, а уместо казни које си заслужио, дарује ти се оправдање, чистота и светост.

 Дођите, вели Господ позивајући на тај суд, па ћемо се судити: ако греси ваши буду као скерлет, постаће бели као снег; ако буду црвени као црвац, постаће као вуна (Ис. 1, 18). Ову светињу ти по Својој бесконачној благости дарује очовечени Бог, Који је твоје казне понео на себи, захтевајући од тебе једино свест о својим сагрешењима: немогуће је опростити онме ко није свестан, ко каже да се не сматра кривим, да му опроштај није потребан, ко одбацује опроштај.

           Погрузи се у побожно и благочестиво сазрцавање заиста велике и величанствене тајне! Погрузи се у сазерцавање бесконачне љубави Божије  према палом људском роду! Бог показује своју љубав прама нама, јер јеош док бејасмо грешници, Христос умре за нас. Много ћемо, дакле, пре бити кроз Њега спасени од гнева сада када смо оправдани крвљу Његовом (Рим. 5. 8-9). И спасићемо се од гнева покајањем, које исправља све наше преступе, подражава нас све време нашег земаљског страствовања, извлачи нас из сваке греховне провалије, колико год да је дубока. Свила и дејство покајања остају неисцрпни до краја нашег живота. Чак и када би неко сваки дан падао, чак и када би савршио све неправде и сва безакоња - покајање га прима у своје наручје као би га очистило, исцелило, учинило праведним, светим. Оно остаје неделотворно једино онда када, у неразумној тврдоглавости и заслепљености очајањем, његова свемоћна помоћ буде одбачена.

           У овој тајни треба да се задивиш пре свега томе што за њеног служитеља није постављен непорочни Анђео, страшан самом својом светошћу, него човек сличан нама по страстима, са слабостима заједничим нашем роду, коме је покајање потребно не мање него теби, који прилком умвања  твојих грехова служи као видљиво оруђе благодати, а при томе и сам има неопхдну потребу за служењм другога приликом умивања његових сопственх сагрешења. У тренутку кад ничице падаш пред свештеним изображењем Христовим, како би исповедио своја сагрешења, духовник ће ти по завештању Свете Цркве смирено рећи: „ Ја сам само сведок, да сведочим пред Господом све што ми кажеш“ (Чин исповести). Доброта Божија те са свих страна лови за спасење, са свих страна те окружује како би те навела да приђеш и приближиш се Богу.

Свети Игњатије Брајнчанинов

Нема коментара:

Постави коментар