11111111111111

Претражи овај блог

субота, 25. август 2012.

Пожари широм Србије, евакуација становништва на Сувобору

У Чачку у току седница Штаба за ванредне ситуације.


БЕОГРАД – Србија је и данас суочена са проблемима које на више локација, углавном у брдско планинским и шумовитим пределима изазивају пожари, услед којих је у три села на обронцима Сувобора затражена евакуација становништва.


Начелник сектора за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић прецизирао је да се ради о насељима Миоковци, Срезојевци и Горња Горевница, у околини Чачка.

Броћић је најавио, а начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић потврдио Танјугу да ће у гашењу пожара, који букнуо на обронцима Сувобора и угрозио 300 домаћинстава, помоћи и руски авион „Беријев 200” који је данас око 14 сати стигао у Србију.

У угроженим местима почела је евакуација становништва, додао је Марић, уз напомену да ће ће Сектор за ванредне ситуације МУП-а упутити додатне екипе из Београда и Крагујевца како би помогле у гашењу пожара.

Марић је казао да су најугроженија села између Чачка и Горњег Милановца, а да је најтежа ситуација у Горњој Горевници.

Повређена су, према његовим речима, два мештанина и помоћ им је указана у Дому здравља, као и један ватрогасац који је након лекарске помоћи пуштен.

Марић је прецизирао и да гори 300 хектара шуме, а да се ватра гаси и из хеликоптера.
Ватрена стихија захватила је сењаке, куће и амбаре ова три села, а присутан је и велики број екипа Хитне помоћи које су на располагању угроженим мештанима.

Пожар на Сувобору је, према речима Броћића, великих размера, а за сада гасе два хеликоптера
којима припомажу и мештани са цистернама.

Ватрогасно-спасилачким јединицама које данима покушавају да се изборе са ватреном ситхијом и ситуацију држе под контолом у помоћ је нешто после 13 сати стигао и руски авион „Беријев 200”.

Стуација на подручјима Златибора захваћених пожаром је боља, рекао је Марић.
Да је пожар на Чиготи стављен под контролу Танјугу је потврдио и командант Ватрогасно-спасилачке јединице Ужице Саша Цицварић.

„Пожар на Чиготи, на Златибору, који је синоћ локализован, поново је због јаког ветра у току ноћи почео да се шири ка насељу Аћимовић, али је у стављен под контролу”, рекао је Цицварић и прецизирао да су „дислоцирали снаге на ту локацију и куће и људи који живе у насељу Аћимовић су обезбеђени.

„Ватра је под контролом и наше екипе ће дежурати на овом терену”, обећао је Цицварић, а навео је и да је локализован и пожар који је јуче захватио 20 хектара у Љубишу, као и да је ситуација у осталим деловима Чиготе данас под контролом.

Од 115 ватрогасаца из целе Србији који су ангажовани на гашењу пожара на Чиготи њих 15 данас је дислоцирано на гасење пожара на Тари који је током ноћи локализован.

Пожар је данас избио и у Овчар Бањи код Чачка и шири се великом брзином угрожавајући оближње викенд насеље. Локална ТВ Галаксија 32 позвала је све власнике кућа и викендица у Овчар Бањи, посебно у месту Видова, да хитно дођу до својих објеката како би их заштитили од пожара.

Локализован је и пожар у Прокупљу који је јуче избио у атару села Бублица и захватио око 50 хектара борове и храстове шуме јутрос је локализован, а густ црни дим се спушта до сеоских кућа, али је током ноћи избио велики пожар и на Радан планини на изузетно неприступачном терену.

Ватрогасци се и даље боре са ватреном стихијом на тој планини. Надлежни кажу да је штета причињена пожаром огромна, али ће се о томе изјаснити након увиђаја.

Пожар у Брусу који букти већ два дана и поред великог броја ангажованих ватрогасаца, мештана и припадника Војске Србије још није локализован, рекао је Танјугу начелник Одељења за ванредне ситуације Полицијске управе у Крушевцу Александар Лазаревић.

„Пожар је избио на падинама Копаоника у насељеном месту Крива Река и још није стављен под контролу.Тешко је било шта прогнозирати због ветра који стално мења правац кретања”, казао је Лазаревић и додао да су припадници ватрогасно - спасилачке јединице, као и мештани који су се укључили у акцију гашења, преморени.

Још се не може тачно утврдити коју је површину борове шуме и ниског растиња ватра захватила, као и шта је тачан узрок, рекао је Лазаревић.
Начелник Полицијске управе у Крушевцу Миљан Петровић потврдио је Агенији да су се ватрогасцима из Расинског округа, Сомбора и Кикинде синоћ прикључили и припадници Војске Србије из Крушевца.
 
Танјуг
 
 
Преузето са: Политика

Нема коментара:

Постави коментар