11111111111111

Претражи овај блог

среда, 18. јул 2012.

РТС плаћа уместо претплатника

Национални сервис поднео Основном суду у Чачку предлог за извршење против 311 претплатника, али сада мора да плати и судску таксу јер су донета решења о одбачају


Чачак – Извршне судије Основног суда у Чачку, Иванка Сретеновић и Миленко Лазаревић одбацили су предлоге Радио-телевизије Србије да се од 311 мештана претплата наплати путем извршења на основу веродостојне исправе.

 – Предлози су поднети на основу одговарајуће фактуре, односно извода из пословних књига. У свих 311 предмета извршне судије су наложиле уређење предлога у одговарајућем правцу, што РТС није учинио, па су донета решења о одбачају. Сва та решења сада су правоснажна и већ је у току поступак наплате судске таксе од РТС-а – саопштила је јуче Светлана Крунић Тасевски, вршилац функције председника Основног суда у Чачку, на конференцији за новинаре посвећеној извештају о раду ове куће правде.

Њена заменица, Татјана Кандић, навела је да су „колеге имале храбрoсти да одбаце предлоге, за разлику од других градова”.

Радио-телевизија Србије доставила је Основном суду, крајем прошле године, финансијске картице 311 својих дужника из овог града, и помоћу њих покушала да наплати стару ТВ претплату. Збирни дугови износили су од 20.000 до 30.000 динара по бројилу.

Није се радило о парничном већ о извршном поступку, односно предлогу за дозволу извршења на основу веродостојне исправе пошто је РТС, у улози повериоца, доставио и одговарајући документ. То су били изводи из пословних књига или тачније, како је то у РТС означено, „финансијске картице дужника претплате”.

Судије су, на основу тога, наложиле РТС-у да уреди те предлоге и достави допунску документацију, којом би се доказало како се дошло до појединачних износа, што предлагач у остављеном року није учинио. Зато су судије одбациле свих 311 предлога.

Овај суд, иначе, настао је спајањем општинских судова из Чачка, Горњег Милановца и Гуче, крајем 2009. године, и тада је број судија смањен са 47 на 24. Већ прве наредне године трошкови Основног суда у Чачку – у поређењу са претходна три општинска заједно – смањени су за 26,9 милиона динара. Али, због реорганизације, сваког радног дана по петоро судија путује између Горњег Милановца и Чачка и Гуче и Чачка, што годишње износи око 45.000 километара. Недавна контрола утврдила је да је ово један од два најбоља основна суда на подручју Апелационог суда Крагујевац.

– Очекујемо да се преиспита мрежа судова, и да у Горњем Милановцу, који данас има само судску јединицу, поново буде седиште суда. У том граду радио је један од наших најстаријих судова, као Руднички магистрат. Основан је у току Првог српског устанка 1808. године, имао 12 судија, велику територију и становништво – истакла је Татјана Кандић.

Она је нагласила да колектив Основног суда у Чачку, који је у међувремену са 24 повећан на 30 делилаца правде, систематски смањује број старих предмета, и да следећег децембра неће бити ниједног старијег од десет година. Сада је најстарији у раду предмет формиран 1982. године. Дуго је био у прекиду, али су га странке активирале управо ове године.

Г. Оташевић
објављено: 18.07.2012
 
 
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар