11111111111111

Претражи овај блог

петак, 27. јул 2012.

Србија добила Владу (ВИДЕО)

Посланици републичког парламента изабрали нову Владу Србије. Чланови кабинета Ивице Дачића положили заклетву, чиме је започео мандат нове Владе. Влада ће радити као тим, поручио премијер Дачић.

14.05 - Завршена седница парламента на којој је изабрана нова Влада. 

13.54 - Министри у новој Влади Србије положили заклетву. 

13.25 - Потврђен престанак посланичких мандата члановима владе, чиме су створени улови за њихов избор за министре.

12.52 - Гласовима 142 посланика изабрана влада Ивице Дачића. Против су гласала 72 посланика. У току је пауза, након чега ће министри положити заклетву. 

Мандат нове Владе Србије почео је да тече пошто су чланови кабинета Ивице Дачића положили заклетву у Скупштини Србије. Нова влада има 17 ресора и 19 чланова, а добила је подршку 142 посланика. Против су гласала 72, од укупно 214 присутних посланика.


За нову владу гласали су посланици Српске напредне странке, коалиције коју предводи СПС, Уједињених региона Србије, Странке демократске акције, Социјалдемократске партије Србије и Народне партије.

Против су били посланици Демократске странке, Либерално демократске партије, Савеза војвођанских Мађара, Лиге социјалдемократа Војводине, Демократске странке Србије, Српског покрета обнове и Демохришћанске странке Србије.

Посланици су, иначе, о програму и избору чланова Владе гласали јавно, прозивком.
Министри у новој Влади затим су положили заклетву, чији текст гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Примопредаја дужности старог и новог премијера заказана је за 14.15, а прва седница нове Владе Србије за 15 сати.

Премијер Ивица Дачић рекао је да ће приоритет у раду Владе бити наставак европског пута земље и решавање најтежих државних питања. "Али без економског опоравка ниједан од тих циљева неће бити остварен", рекао је Дачић новинарима након полагања заклетве и додао да је свестан да ће грађани рад Владе оцењивати управо по успешности у економском опоравку.

Дачић је најавио да ће новоизабрана Влада радити као тим, односно да "неће свако моћи да ради оно што хоће" и да ће наставити праксу отворености према медијима.
Ивица Дачић је изразио задовољство што су програм и циљеве његове владе подржале и странке које нису гласале за његов избор. Премијер је подсетио да је Савез војвођанских Мађара најавио подршку неким циљевима владе. "Разумемо њихову политичку позицију", рекао је Дачић.

Посланици Скупштине Србије завршили су јутрос око 5 сати расправу о избору нове владе, због чега је гласање померено за данас у подне.

Премијер Ивица Дачић је у експозеу, на синоћњој седници парламента, поручио да је приоритет нове владе економски опоравак земље.
Србија је нову владу добила 82 дана након републичких избора, 30 дана од како је лидер социјалиста Ивица Дачић добио мандат од председника Србије Томислава Николића и 32 дана пре истицања законског рока за њено формирање.





Нема коментара:

Постави коментар