11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 10. мај 2012.

Бели лук ефикаснији од антибиотика

Диалил сулфид, један од главних састојака белог лука, ефикаснији је од антибиотика попут „еритромицина“ и „ципрофлоксацина“ у борби против неких бактерија које су узрочници тровања храном. Тајна је у за бактерије непробојном слоју који материја из ароматичног лука ствара у желуцу.

Кључни састојак белог лука, диалил сулфид, 100 пута је јачи у борби против тровања храном него антибиотици, открило је истраживање Института у Вашингтону.


Beli-luk-1.jpgДиалил сулфид ствара заштитни слој у желуцу који бактерије тешко могу да униште.
Не само да је јачи од антибиотика „еритромицина" и „ципрофлоксацина", већ бели лук делује брже, то јест одмах, потврдили су резултати истраживања.

Кампилобактерија једна је од најучесталијих бактерија које изазивају тровање храном у свету.

Симптоми су дијареја, грчеви, бол у желуцу и висока температура. Ова бактерија изазива у готово трећини случајева и парализу.

„Инфекције се најчешће јављају кад једемо недовољно печено месо, или храну која је припремана на нечистој површини. Резултати истраживања показали су да састојци белог лука могу да смање ширење бактерије која изазива тровање", објаснио је вођа истраживачког тима доктор Мајкл Конкел.

Trovanje.jpg

Ипак, то не значи да је добро јести бели лук у великим количинама и обавезно је, уколико дође до тровања, консултовати се са лекаром.


Извор:РТС

Нема коментара:

Постави коментар