11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 9. април 2012.

Цвети у Ријеци


IMG_7543_Small"На престолу на Небу, а на Земљи си на магарету био Христе Боже, који си примио анђелску хвалу и пјевање дјеце, која Ти кличу: Благословен си Ти, који си дошао да спасиш Адама!"

Као што зора најављује свјетло дана и рађање сунца, тако и празник Христовог уласка у Јерусалим најављује велики Дан наше слободе и радости, Христово свјетло Васкрсење којим се пакао претвори у рај, страх у радост, ужас у усхићење а смрт се преобрази у бесмртност вјечну.

У дивним пјесмама и молитвама ових дана ми непрекидно пјевамо: "Господе, кад су те дјеца у Јерусалиму срела гранчицама и цвијећем, ето и ми да Те сретнемо цвијећем врлина наших", цвијећем вјере, цвијећем љубави, цвијећем молитве, цвијећем поста, цвијећем милостиње , милосрђа и свих светих врлина. Тако нам овај велики Свети Празник даје силу да и наше душе миришу на цвијеће, рајско цвијеће; да миришу на Анђеле, на бесмртност, на Небо, да миришу на Бога. "Јер ми смо, мирис Христов Богу"

На данашњи празник који је свечано прослављен широм свештене Епископије горњокарловачке, велики број вијерника из Ријеке се окупио у храму Светог оца Николаја како би дочекао свог пастиреначалника Његово Преосвештенство Епископа Герасима, који је началствовао свештеним евхаристијским сабрањем, уз саслужење протојереја-ставрофора Миће Костића.

Након Свете Литургије, Епископ Герасим се обратио окупљеним вјерницима празничним словом истичући неопходност нашег подражавања Христовом смирењу који добровољно иде на страдање, да би Његово страдање било наше спасење.

Извор: Епархија горњокарловачка

Нема коментара:

Постави коментар