11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 13. децембар 2011.

Конузин: Еулекс блокирао конвој са помоћи

ЈАРИНЈЕ - Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је вечерас да је Еулекс зауставио конвој са руском хуманитарном помоћи на административном прелазу Јариње.

Колона камиона са хуманитарном помоћи Министарства за ванредне ситуације Русије намењена Србима на Косову стигла је на контролни пункт Јариње јутрос, изјавио је амбасадор новинарима на Јарињу и додао да је било речено да може прећи преко административне линије између централне Србије и покрајине Косово.

Он је рекао да је започета процедура о Формалностима везано за папире камиона који су почели да прелазе у јужну српску покрајину.

Два камиона су пропуштена и они се налазе на територији покрајине, а трећи камион је започео процедуру за пролажење, додао је Конузин.

"Еулекс је затим дао налог да се стопира вршење Формалности. Кретање колоне је блокирано. Неколико сати смо били без инФормације везано за разлог стопирања контроле. Потом смо добили услове према којима можемо да се крећемо даље у пратњи Еулекса, или да идемо на контролни пункт Мердаре“, објаснио је он.

Конузин је казао да је Еулексу пренето да није потребна пратња и да конвој "неће ићи на Мердаре јер на том прелазу контролу врше приштинске власти које Русија, а ни Србија не сматрају легитимним органима“.

"У овом условима смо блокирани и кретање колоне заустављено. У контакту сам са властима Србије и Русије и покушавамо да пронађемо решење. Највазније је да хуманитарна помоћ Русије стигне до оних којима је намењена - косовским Србима“, нагласио је руски дипломата.

Први од 20 камиона из конвоја, прошао је административни прелаз Јариње након готово једночасовне контроле припадника Еулекса нешто после 11.30 часова.

Због опсежне контроле тек је пар камиона прошло административни прелаз Јариње.

Срби су, поводом доласка помоћи из Русије привремено уклонили барикаду у међузони, на магистралном путу од Рашке до Лешка, неколико стотина метара испред улаза на прелаз Јариње.

Tакође, и на другим путевима расчишћене су барикаде од шљунка, и постављене друге врсте препреке, како би руски камиони могли неометано проћи.

Гудељевић: Руси тражили пратњу Еулекса

Портпарол Еулекса Ирина Гудлејевић изјавила је данас Танјугу да је та мисија добила захтев да њени припадници буду у пратњи конвоја са руском хуманитароном помоћи.

Гудељевић је рекла и да је у међувремену руска страна одустало од тог зхтева, тако да се тренутно разматра новонастала ситуација.

Она је потврдила да су неколико возила Еулекса која су кренула ка Јарињу зауставили грађани у Звечану.

Полицијски џипови Еулекса које су грађани зауставили у Звечану, вратили су се у правцу Јагњенице, јавља Танјугов извештач са лица места.

Они су добар део поподнева провели у кампу КФора у Јагњеници, а потом су се стационирали у суседном албанском селу Чабра.

Гудељевић је потврдила да је до 15.30 три камиона из руског конвоја прошла процедуру.

Први камион из конвоја прешао је Јариње, након једночасовне детаљне контроле припадника Еулекса, око 11.30 часова.

Дуз магистралног пута од Косовске Митровице до Јариња приметно је појачано присуство косовске полиције.

Нема коментара:

Постави коментар