11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 29. новембар 2011.

Tadić: Srbi, povucite se sa barikada

Tadić: Srbi, povucite se sa barikada
"Barikade ne doprinose odbrani srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, već ih ugrožavaju"

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas predstavnike Kfora da ne pokreću akcije uklanjanja barikada, a političke predstavnike Srba na severu Kosova da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva.

"Pozivam predstavnike Kfora da obustave akcije uklanjanja barikada, jer te akcije dovode u pitanje živote građana i proizvode teške rizike. Želim da pokažu maksimalnu uzdržanost u narednom periodu i da uđu u razgovore sa političkim predstavnicima Srba", rekao je Tadić novinarima u Palati Srbija.

"Političke predstavnike Srba pozivam da učine sve da uklone barikade, jer one ugrožavaju živote građana a ne obezbeđuju da se odbrani ni jedan jedini nacionalni interes. Naprotiv, dovode nas u situaciju da izgubimo svaku mogućnost da branimo osnovne nacionalne interese i na severu Kosova i u međunarodnoj areni", poručio je Tadić.
Barikade na severu Kosova , prema njegovim rečima, dodatno provociraju akcije Kfora, zbog čega su se svi našli "u začaranom krugu" iz koga nema izlaza, i u kojem samo ekstremisti imaju korist.
"Predsednici opština na severu KiM imaju veliku odgovornost, veću nego što je broj ljudi koji su za njih glasali, zato što se na severu Kosova dešava međunarodni spor. Oni ovom problemu moraju da prilaze racionalno ne iz svog stranačkog ugla. Ne treba ovu situaciju da tumače kao nacionalnu borbu na život i smrt i da vide sebe u ulozi nekakvih nacionalnih heroja, jer to je opasna situacija", rekao je Tadić.
On je istakao kako svaki put kad dođe do eskalacije nasilja srpski nacionalni interes na KiM je ugroženiji, jer Srbija nema potencijal da svoje interese brani državnim sredstvima.
"U ovoj situaciji samo ekstremisti imaju koristi i u ovoj atmosferi se ne mogu rešavati problemi", rekao je Tadić novinarima u Palati Srbija.
Tadić je rekao da svaka eskalacija na Kosovu ugrožava interes Srbije i istakao da se ne smeju ponoviti greške iz 90-ih godina kada su predstavnici Srba odbili Vens-Ovenov plan i plan Z 4.
Kako je zaključio, dijalog je jedina šansa da se reše problemi na KiM, i svi treba da omoguće da se taj dijalog odvija neometano.
Kfor ne postavljajte barikadu, pucaćemo
Razgovori komandanta jedinica Kfora u selu Jagnjenica i predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića završeni su danas oko 12.30 bez dogovora.


"Ukoliko vaši kamioni ovde istovare šljunak, mi ćemo pucati", poručili su preko megafona vojnici Kfora.
Građani su na to burno negodovali, ali incidenata nema. Vojnici Kfora su u živom zidu i pod punom ratnom opremom stajali na mestu gde su juče u jutarnjim satima nasilno uklonili barikadu koju su Srbi četiri meseca držali prema selu Čabra, gde žive Albanci.
Kfor je ponovo tražio da se Srbi sklone sa puta, dok je Ristić kazao da Kfor treba da se povuče na pozicije pre jučerašnje uklanjanja barikade u Jagnjenici, dodavši da vojnici imaju slobodu kretanja.
Komandant Kfora, koji nije želeo da se predstavi, optužio je Ristića da je direktno odgovoran za jučerašnje nasilje prema Kforu, što je predsednik opštine odbacio i kazao da će građane pozvati da ostani mirni.
Nakon završetka razgovora Kfor je preko megafona pozvao Srbe da se raziđu i zapretio da će u suprotnom baciti suzavac.
Između vojnika i građana je bodljikava žica, a sinoć su Srbi zapalili kamion sa drvima koji im je služio kao barikada, a vojnici dva šatora u kojima su se građani smenjivali na danonoćnim dežurstvima.
(trojka.rs/izvor: Tanjug)

Нема коментара:

Постави коментар