11111111111111

Претражи овај блог

среда, 30. новембар 2011.

Britanija: Dva miliona državnih službenika u štrajku (video)



Blizu dva miliona britanskih radnika u javnom sektoru, prema podacima sindikata, učestvuje danas u najvećem štrajku državnih službenika za poslednjih nekoliko decenija.

Ovo je najveći štrajk od "Zime nezadovoljstva" iz 1979. koji je nagovestio dolazak Margaret Tačer na mesto premijera, izveštava Asošijeted pres.

Učesnici štrajka izražavaju nezadovoljstvo predloženom vladinom penzionom reformom, koja u velikom stepenu utiče na interese radnika u državnom sektoru.

Londonska policija je uhapsila 52 osobe u protestima, uključujući 37 posle sukoba na maršu u Hekniju u istočnom delu grada.

Štrajk podržava pet najvećih sindikata radnika u prosveti - zatvoreno je više od 60 odsto škola, a blizu 15 odsto je otkazalo veći deo nastave, učestvuje 42 odsto radnika u zdravstvu, pa "hitna pomoć" radi sa povećanim naporima.

"Vlada želi da radimo duže, plaćamo više, a na kraju dobijemo manje. Da li je to fer?", postavlja pitanje medicinska sestra iz Ženske bolnice u Birmingemu Eleonora Smit, predsednica sindikata UNISON u kom je oko milion radnika zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju i policijsko-pravosudnim organima.



U čitavoj Britaniji se održavaju mnogobrojni marševi protesta, neki od demonstranata nose majice sa parolom "Naljuti se i uzvrati" (varijacija britanskog ratnog slogana "Budi miran i nastavi započeto"), većina demonstracija je mirna, ali ima i incidenata.

Pojedini radnici iz privatnog sektora, kako izveštava Rojters, nemaju razumevanja za obustavu rada.

"Idite na posao i uzmite profesora matematike da vam da lekciju - nema novca", kaže 38-godišnji investicioni menadžer, Benedikt Krejb (Crabbe).

Međutim, londonski aerodromi i kontrolni granični punktovi rade besprekorno i putnici se na žale na kašnjenja, jer je deo radnika u vazdušnim lukama odbio da učestvuje u štrajku a i administracija se dobro pripremila, angažujući dodatni personal.

Činjenica da štrajkači nisu paralisali saobraćaj poslužila je i britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da u parlamentu kaže da se cela zamisao pretvorila u fijasko, na razočaranje onih koji podržavaju ovakve neodgovorne projekte, kao što je masovni štrajk koji nanosi veliku štetu zemlji, preneo je Itar-Tas s.

"Ne želim da vidim bilo kakve štrajkove, zatvorene škole, probleme na granicama, ali ova vlada mora da donosi odgovorne odluke", rekao je Kameron britanskim poslanicima.



Izvor: SrbijaNet

Нема коментара:

Постави коментар