11111111111111

Претражи овај блог

петак, 10. април 2020.

Пред судом историје: Манастир Рибница - Монах Арсеније


Историја је изнад сваког пролазног временског интервала. Да ли је то животни век једног цара, краља, председника или патријарха, или је то неколико година неког рата, глади, болести и помора, или
неколико векова ропства - историја је увек изнад свега тога. Историја је као вечност, све прима у себе, никада се не може препунити, само је богатија у искуству - и свему суди!

Нико и ништа се не може сакрити од историје, иако би то понекад желели. Историја није ништа друго до књига у руци Божијој у којој Он уписује сва људска дела и сва људска имена. Или како то у Апокалипси пише: то је књига Јагњета Божијег закланог за спасење света, Сина Божијега, Исуса Христа. Ко је записан у тој књизи тај неће примити жиг звери и биће спасен.

Шта је онда „жиг звери“?
Одувек су постојала разматрања и нагађања, шта ће то бити и на који начин ће се то примати. Поготово од друге половине двадесетог века када су наука и техника добиле велики замах, и машта се по том питању разгранала до неслућених размера. У суштини, нама је најмање битно каква ће технологија тог захвата бити. Да ли ће то бити, на неки начин, заиста угравирано на површини коже, или ће бити убризгано у крвоток са микро или нано чипом, или ће бити трансплантирано под кожу, то је, заиста, за суштину ствари, небитно.

А шта је онда битно?
Битна је слобода избора. Бог није неправедни тиранин да допусти да човек, као крајње физички и психички слабашно створење, буде препуштен космичком преваранту - сатани, чији је ум неупоредиво јачи од људског, по питању лукавства и преваре.
Бог хоће да чује и види човечију одлуку при чистој свести и у слободи воље. Бог неће допустити да наивни човек буде преварен неком суперразвијеном технолошком завером и малверзацијом. Човек ће, када дође време за то, бити доведен пред коначни избор и свршен чин, и пред Богом и пред сатаном. Двојици господара се истовремено не може клањати.
А то се, наравно, не може десити одједном, јер људска савест то не би дозволила. Већ ће се догађати кроз многе „мале“ уступке и „мала“ гушења савести, који ће нас неприметно, али неминовно, довести пред коначан и судбоносан уступак и потпуно угушену савест.

Сваки свестан и зрео човек мора бити пажљив и аналитичан када су у питању овако озбиљне ствари. И не сме слушати разне пророке и параноике, већ да обрати пажњу на сам извор.
У Откровењу Јовановом, познатијем као Апокалипса, где се говори о последњим данима и жигу звери, јасно пише у 13. и 14. глави како ће то бити. На више места се прецизно указује на редослед да ко се прво поклони звери и икони зверињој, тај ће добити жиг на десној руци или челу, са којим ће касније моћи да купује и продаје. Значи, није прво жиг, који самим тим значи поклоњење звери и одрицање од Бога, већ прво иде поклоњење и одрицање, па тек онда, као „награда“ за тај поступак - добијање жига.

Сада схватамо да сам тип и техника добијања тог луциферовог печата, више није важан. Важно је да ли ћемо се ми, својом слободном вољом и при чистој свести, одрећи Божије воље и приклонити се вољи онога који је Његов противник!

Припазимо се, дакле, да нам се не догоди да, не препознавајући знаке времена, не поклекнемо под притиском духа локалног тренутка. Тај дух релативизује, и самим тим, обесмишљава све оно што је до јуче било јасно и о чијој се истинитости и вечној вредности није ни постављало питање. Тај дух нас перфидно уцењује и приморава да постепено и лако мењамо своје ставове, васпитање и веру у истинитост нашег вишевековног духовног и народног наслеђа.

А све у правцу пакленог циља да, када дође одсудни моменат, као хипнотисани начинимо последњи поклон ономе коме тај поклон никада не би смео бити учињен.

Манастир Рибница - Монах Арсеније 
(фејсбук страница)
#монахАрсеније, #монахАрсенијеманастирРибница, #тришестице, #666, #жигзвери, #monahArsenije, #monahArsenijemanastirRibnica, #trisestice, #666, #zigzveri,

Нема коментара:

Постави коментар