11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 4. фебруар 2020.

МОЛИТВА: Лек против растројености

Данашњи човек свој живот живи у стању непрекиднe растројености, што је далеко од живота какав му је Бог наменио. Од растројства нас једино може излечити молитва. Управо у самој молитви, као
основи духовног живота, ми тражимо исцељење уз помоћ кога ћемо повратити онај лик који нам је Бог наменио у тренутку стварања. Молитва је жеђ душе за својим пра-ликом. Када Божијом Благодаћу доживимо очишћење, тада слично привлачи слично. Ми се обожујемо у додиру са нашим Творцем, враћамо се у стање равнотеже и бивамо исцељени.

Ништа не можемо постићи искључиво сопственим напорима; па опет, ако се потрудимо око молитвеног правила, и ако га се будемо чврсто држали, Господ ће нас наградити изобиљем своје благодати, а наш живот ће се наново вратити у колосек, као што смо и желели. Баш као што је потребна сарадња двоје људи да би се покварен ауто склонио са пута и поправио, утолико више и ми морамо да сарађујемо са Богом ако желимо да нас Он исцели.

Једном ми се неко пожалио како није сигуран да уопште има било чега у "тој причи о Богу", и открио ми своју искрену сумњу у истинитост учења Цркве. Тада сам му указао на чињеницу да је прекинуо сарадњу са Лекаром који може излечити његову болест, посебно што су се његови одласци на службе проредили, а његов молитвени живот замро.

Не можемо да очекујемо да ћемо научити француски језик ако се упишемо на часове али их не похађамо. Нити можемо очекивати да ћемо изаћи са девојком на следећи састанак ако смо је на први извели на вечеру, а уопште нисмо имали жељу да са њом разговарамо. Исто тако, ако желимо да било шта научимо о Богу, онда морамо редовно похађати службе, читати књиге о православљу, и на све друге начине искористити исцељење које се одиграва управо у Цркви. Однос са Богом, као и сваки други међуљудски однос, зависи од нашег труда, зато што сваки однос зависи од активног учешћа обеју страна.

С љубављу у Христу,
игуман Трифун

#молитва, #molitva

Нема коментара:

Постави коментар