11111111111111

Претражи овај блог

субота, 2. фебруар 2019.

О ТАЈНИ ХРАНЕ - КОРИСНИ САВЕТИ О ИСХРАНИ


20. јануар / 2. фебруар
Преп. Јевтимије Велики

Ваша Светости, данас се много говори о здравој храни и исхрани. Многи су постали робови „здраве исхране.“ Неки кажу да треба јести само свеже припремљену храну, од „једног дана.“ Да ли је то истина?

Бог нас је тако створио, имамо стомак и имамо храну. У чему је смисао храњења? То је надокнађивање енергије која се радом утроши. Ја не морам да размишљам да ли сам доручковао или ручао, то се инстикту глади сазнаје. То значи да је енергија потрошена, треба да се надокнади.
Нагон глади је непријатан, али то је само знак да је енергија потрошена и да треба да се надокнади. У храни је, у ствари, прерађена сунчева енергија, и она се не сме разбацивати.
Док тако човек једе и храни се, све је нормално. Али кад почне да једе ради уживања, а не због надокнађивања утрошене енергије, онда прелази на један други колосек. Значи, у свему се мора бити умерен.
Храна која одстоји неколико дана, изложена је бактеријама које су врло корисне за наш организам, за разлику од паразита [који су штетни].
На тај начин организам стиче имунитет и постаје отпорнији. Али не треба претеривати ни у томе, треба бити опрезан [да се човек не отрује поквареном храном]

Свети патријарх Павле 

#патријархПавле, #светипатријархсрпскиПавле, #патријархсрпскиПавле, #patrijarhPavle, #svetipatrijarhsrpskiPavle, #patrijarhsrpskiPavle, #365pitanja, #365питања, 

Нема коментара:

Постави коментар