11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 29. октобар 2018.

Празник Свете Петке на Малом Зејтилнику


Дан успомене велике Божје угоднице и топле молитвенице пред престолом Божјим Свете мати Параскеве (Петке) торжествено прослављен у храму њој посвећеном на Малом Зејтилнику у Сокоцу.

Свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз салужење: протојереја-ставрофора Илије Чупића и Младена Видаковића, јереја Далибора Стакића и Милана Ђукића, као и ђакона Будимира Гардовића.

Прелепи храм Свете Петке на Малом Зејтилнику био премален за све који су дошли на свето и литургијско сабрање. После свете Литургије обављен је трократни опход око светог храма, обављен помен свим погинулим и пострадалим војсковођама и војницима Отаџбинско-одбрамбеног рата (1992-1995) чији су посмртни остаци сахрањени на Малом Зејтилнику.

У наставку благословљено је славско кољиво и преломљен славски колач. У обраћању верницима Високопреосвећени Митрополит је беседио о Светој мати Параскеви и истакао њен подвиг у Јорданској пустињи: -У суровој пустињи у којој је био кушан и сам Син Божји Господ наш Исус Христос, Света Марија Египћанка, Свети Сава Освећени и многи други велики монаси и монахиње, oна је купила уље за кандило свог сусрета са Жеником. Све је оставила, не кажем презрела, већ оставила у свом родном Епивату у Тракији како би постала пустињски грађанин, земаљски анђео и небески човјек. Зато ју је Господ и прославио као своју свету угодницу којој се данас милиони и милиони правовјерних обраћа и моли за њено мољење и посредовање пред Господом.

Извор: Митрополија дабробосанска






Нема коментара:

Постави коментар