11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 30. јул 2015.

Хаос на геј паради у Јерусалиму, рањено шесторо учесника

На гај паради у Јерусалиму припадник радикалне јеврејске организације Хареди ножем је ранио шесторо људи, а двоје повређених је у тешком стању. Нападач је ухапшен, саопштила је полиција. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху осудио је напад и поручио да ће одговорни за напад бити процесуирани.

Од шесторо повређених, двоје људи се налази у тешком стању, кажу у хитној медицинској служби Јерусалима, јавља Би-Би-Си.

Портпарол полиције Аси Ахарони каже да је нападач на учеснике геј параде ухапшен и да је његово саслушање у току.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху осудио је инцидент као веома озбиљан.

Поручује да ће одговорни за напад бити процесуирани, јер је слобода индивидуалног избора основна вредност у Израелу.

Учесници марша, којих је било око 5.000, носили су шарене заставе и ишли главном улицом када је један јеврејски верник упао у масу и избо ножем неке од њих, навели су очевици.

Нападач је припадник радикалне јеврејске организације Хареди, најконзервативнијег облика ортодоксног јудаизма који одбацује све форме савремене секуларне културе, наводи телевизијска станица Канал 10.

Он је недавно пуштен из затвора где је издржао казну због тога што је већ избо ножем неколико људи на геј паради 2005. године, рекла је званичница полиције Луба Самри.


Један од водећих бораца за права ЛГБТ популације у Израелу Одед Фред изјавио је за агенцију Ројтерс да ће парада бити завршена како је било планирано, упркос том злочину.

"Овакве ствари само појачавају нашу борбу за равноправност", поручује Фред.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар