11111111111111

Претражи овај блог

среда, 9. април 2014.

Демонстранти у Луганску ојачавају барикаде, Влада прети силом

Проруски демонстранти ојачавају данас барикаде и припремају молотовљеве коктеле у локалном седишту украјинске Службе државне безбедности (СБУ) које су заузели у у Луганску на истоку Украјине, пошто је Влада у Кијеву запретила да би могла да употреби силу за успостављање реда.

 Проруски демонстранти траже самосталност од Кијева и присаједињење Русији.

Активисти, многи са фантомкама и маскама, граде барикаде користећи гуме, дрвене сандуке и вреће са песком, припремају молотовљеве коктеле, а неколико њих држе аутоматске пушке.

Портпарол демонстраната који су заузели СБУ раније је рекао да је више од 50 људи напустило зграду током ноћи и да су у току разговори о решавању кризе, пренела је агенција Ројтерс.

Агенције су јавиле да је 56 талаца напустило рано јутрос зграду после преговора демонстраната и званичника, али је портпаролка локалне полиције рекла да су ти, први, извештаји о таоцима нетачни.

"Они који су отишли нису били спремни да остану и да се боре", рекао је портпарол демонстраната који се представио као Василиј и додао да ће се "његови војници" борити док референдум о независности не буде одржан.
 
Портпаролка градске полиције Татјана Попукај рекла је да се разговори са демонстрантима настављају и изразила наду у мирно решавање ситуације, јер "никоме нису потребне крв и смрт".

И украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков тврди да ће решење за кризу бити пронађено у року од наредних 48 сати.
 
"За оне који желе дијалог, предлажемо разговоре и политичко решење, а мањина који жели сукобе добиће чврст одговор украјинских власти", упозорио је Аваков.
 
Седиште СБУ у Луганску је једна од неколико владиних зграда на истоку Украјине које су заузели демонстранти који захтевају одржавање регионалног референдума о независности, попут оног одржаног на Криму прошлог месеца.
 
Демонстранти у Доњецку, на југу, и даље имају контролу над зградом регионалне власти, док су власти у Харкову окончале окупацију владиних зграда, наводи Ројтерс.


Извор: Блиц

Нема коментара:

Постави коментар