11111111111111

Претражи овај блог

субота, 31. март 2012.

Ухапшени косовски полицајци

Припадници жандармерије ухапсили двојицу припадника КПС-а код Мердара на територији централне Србије, рекао министар Ивица Дачић. Они су код себе имали оружје и опрему за мерење даљине. Влада у Приштини осудила хапшење и позвала ЕУ и САД да утичу на Београд.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су јутрос у 10.30 у рејону Мердара, на територији централне Србије, ухапшена двојица припадника Косовске полицијске службе у униформама, наоружана пиштољима и аутоматским пушкама и са специјалном опремом за мерење даљине и ноћно осматрање.



Њих су ухапсили припадници жандармерије МУП-а Србије.

Ухапшени су Шукре Бинаку (45) и Сами Бећири (36), рекао је Дачић новинарима у Палати Србије, након састанка с породицама српских полицајаца из Косовског Поморавља, који су данас одлуком Врховног суда Косова пуштени из притвора у Приштини и Гњилану, где су били од 25. фебруара, када су ухапшени због сумње да су подривали уставни поредак Косова.

Министар Дачић је нагласио да је то (упад двојице припадника КПС) драстично нарушавање Војно-техничког споразума потписаног у Куманову 1999. године.

"Шта они траже на територији централне Србије и по ком је то споразуму", упитао је Дачић и додао да Србија такве поступке неће толерисати.

Министар је позвао УНМИК, Кфор и Еулекс да се изјасне о том догађају и истакао да ће свако ко на тај начин повређује Војно-технички споразум из Куманова бити лишен слободе.

"Не може тако са Србијом, то је превршило сваку меру", нагласио је Дачић.

"Да су наши жандарми ухапшени на Косову, мислим да би Савет безбедности УН заседао на ту тему", истакао је министар полиције.

Ивица Дачић је напоменуо и да раније хапшење двојице Албанаца није политичко мотивисано и напоменуо да Албанци нису ухапшени због мера реципроцитета будући да нису радили у косовским органима, већ зато што је један имао фалсификована лична документа, а други због шпијунаже.

Министар је прецизирао да су ухапшени марта 1999. године прикупљали податке војног карактера о покретима, положајима и опремљености војске и полиције и достављали их ОВК која их је потом прослеђивала НАТО-у.


"Ово није политичка оптужба и баш бих волео да видим некога у Србији да каже да због овога не треба да се одговара", рекао је он нагласивши да држава мора да штити своје националне интересе и достојанство.

Дачић је најавио да ће, уколико косовске власти наставе са хапшењем припадника МУП-а који не раде на Косову, већ само тамо живе, али и других Срба, Србија одговорити истом мером.

"Ако међународне снаге мисле да је Србија држава која не зна да брани своје националне интересе, варају се", поручио је Дачић.

Осуда хапшења у Приштини

Приштинска влада осудила је данас хапшење двојице припадника косовске полиције, затраживши њихово безусловно ослобађање.

"Влада Косова сматра да је то кукавички чин Владе Србије, у супротности са европским вредностима добросуседства, против регионалне сарадње и озбиљно кршење споразума постигнутих између Косова и Србије посредством Европске уније и САД. Овај чин озбиљно нарушава односе између две суверене државе, Косова и Србије", наводи се у реаговању.

Тачијева влада позвала је све међународне институције, пре свега Европску унију и Сједињене Државе да предузму неопходне кораке да утиче на званични Београд, да заустави "произвољне и нелегалне радње" и да "одмах и безусловно" ослободи косовске полицајце.

Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи рекао је да су два припадника косовске полиције ухапшена "непромишљеном акцијом српске стране", истичући да ће овај случај довести до даље дестабилизације ситуације.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар