субота, 13. април 2019.

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ - ПОВРАТАК БОГУ СА ЗЕМЉЕ НА НЕБО (I)



- Добри Бог је створио анђеле, али су неки од њих својом гордошћу постали демони. Потом је Бог створио човека да попуни број палих анђела. А и демоне је оставио слободнима до извесног 
степена и времена, да би нам својим злом помоли у полагању испита на земљи, како би смо прешли у вечни небески живот. Све док живи, човек има права на духовне испите. Међу стање не постоји.
              Потрудимо се дакле да створимо барем духовну основу за прелазак у рај.

***

- Свако ко се духовно бори ратује против непријатеља – ђавола, и природно је да буде узнемираван од њега. Човек који буде победио умног непријатеља биће овенчан од Христа.

***

- Искуство се обликује од огња демона које трпи војник Христов у духовној борби. Пре него што почне борбу непријатељ започиње борбандовање помислима. Молитва Исусова је најбоље оружје противи помисли непријатеља.

***

- Духовни напредак подвижника не зависи од доброг духовног оца, него од чистих помисли послушника.

***

- Послушник који усваја нечисте помисли о свом старцу, губи поверење и разара самог себе, као што се руши свод  без главног стуба који је ослонац.

***

- Да би се очитили ум и срце човек не само одбацити лукаве помисли, него уопште не сме мислити зло, већ да делује једноставно и смирено и да се ревносно бори.

***

- За све оне који се труде да сачувају душевну и телесну чистоту највећу духовну моћ имају чисте помисли, већу од сваке вежбе, поста, бдење итд.

***

- Природни рат тела одступа пред постом, бдењем, молитвом уколико не постоји гордост.

***

- Ако лукава помисао уђе у сарадњу са старим човеком, чини двоструко зло души; као и сам ђаво уколико сарађује са човеком учини двоструко више зла свету.

***

- Све богохулне помисли су од ђавола а не од човека.

***

- Богухулним мислима ђаво, углавном, и учи осетљиве људе, не би ли их растужио и довео до очајања.

***

- Богохулне помисли су као авиони који нас узнемиравају својом буком без да то хоћемо, а не можемо да их спречимо. Противавионска артиљерија је певање псалама, јер је то уједно и молитва Христу и одстрањивање ђавола.

***

- Немојте се дивити онима што стижу до месеца, него онима који избегавају светски начин размишљања и радосно се приближавају Богу.

***

- Човек који се удаљава од Бога не налази душевни мир чак ни у овом привременом животу, нити у вечном. Јер, ко не верује у Бога и живот вечни остаје не утешен и у овом животу, осуђујући своју душу заувек.

***

- Онолико колико се људи удаљују од једноставног, природног ћивљења и и одлазе у раскош, толико умножавају незадовољство. И колико напредује сјај овог света толико се губи радост и природни људски осмех.

***

            - Бог је безгранични ум, а човек је умом сродан Богу и умом Богу приступа. Бог безраничана Љубав и човек доживљава Бога чистим срцем. Бог је прост и човек скромношћу верује, а бори се смирено и постојано живи тајне Божије.

***

            - Године пролазе и људи старе, зато немојте седети на раскрсници. Изаберите крст према вашој савести и изађите на један од два пута наше Цркве, и следујте Христу у распећу ако хоћете да се васкрсно обрадујете.

***

            - Људски крстови су скоро крстићи који помажу спасење душе. Христов крст је много тежи јер Господ своју божанску моћ није употребио на самог себе.

***

            - Најбољи лек за свако искушење јесу велика искушења са нашим ближњима, довољно је само да их ставимо пред нас.

***

            - Исус је сладчајши, и ко ослони горчину свога бола на Христа горечна се претвара у сладак напитак.

***

            - Хоћеш да твоја молитва постане молитва срца да би од Бога била примљена? Учини да бол твог ближњег постане твој бол. И један уздах срца за ближњим доноси повољне исходе. Божанско потврђивање примљене молитве је божанска утеха коју човек осећа после молитве.

***

            - Тиха ноћна молитва веома помаже својим миром и пуно доприноси нашем духовном узрастању, као што је и блага ноћна киша најкориснија за развој биљака.

***

            - Сан по заласку сунца је веома повољан за тело. Али и бдење по заласку сунца, заједно са ноћном молитвом, врло је корисно за душу.

***

            - Непрестано окрећите бројанице све док се не одмрзне духовно уље и покрене се духовна машина, да се срце само молило.

***

Сходно жртви и молитви које човекприноси за себе или свог ближњег, добићете и одговарајућу божанску помоћ.

***

            - Поверење у Бога за све оно што се не дешава по људској вољи и мери, јесте једна трајна мистична молитва са позитивним резултатима.

***

            - Онај ко има поверења у Бога сеје славословље и прима божанску радост и вечни благослов. Онај ко сеје незахвалност, незахвалност ће и пожњети, а још намеће терет на душу.

***

            - Задовољство живота не осећају они који га доживљавају по мерилима света, него они који га духовно живе радосно прихватајући и горчину као лековито биље за душу.

***

            - Ако је гладан твој ближњи подај му своју храну. А ако нема гладног човека подели храну гладним животињама. Тако ћеш се постом духовно окористити за рај, док јадне животиње немају рај, мада има и доброг будући да немају ни пакао.

***

            - Радост коју човек осећа кад матерјално напредује је радост људска. Док радост коју човек осећа приликом давања, јесте радост божанска. Божанска радост наступања давањем.

***

            - Духовна промена која захвата нашу душу заједно са радошћу срца, и то од неке мале милостиње или доброг дела према ближњему, не може нам приуштити ни најбољи кардиолог па макар му дали и врећу долара.

***

            - Онај ко се из чисте љубави умара за свог ближњег, одмара се овим умором. Док се самољубив и лењ умара и ако седи.

***

            - Напредан човек без обзира који живот води, било да је монах било да је лаик, духовно ће напредовати јер ће марљиво радити. Док човек који не стреми никаквом од Бога дарованом покосу, биће у застоју и у једном и у другом животу.

--------------------------------------------------------

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ - ПОВРАТАК БОГУ СА ЗЕМЉЕ НА НЕБО (II)
 

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ - ПОВРАТАК БОГУ СА ЗЕМЉЕ НА НЕБО (III)
 

#ПајсијеСвeтогорац, #Пајсије, #СветиПајсијеСветогорац, #PajsijeSvetogorac, #Pajsije, #SvetiPajsijeSvetogorac, 

Нема коментара:

Постави коментар