субота, 2. март 2019.

СМИРЕЊЕ ЈЕ ТЕМЕЉ ЦЕЛОКУПНОГ ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТА



17. фебруар / 2. март
Св. великомученик Теодор Тирон

Ваша Светости, чуо сам од једног свештеника, у проповеди, да су сви Хришћани самим тим што су крштени и што су се на Крштењу „обукли у Христа“, Који је Бог и Слово (Логос), призвани да својим животом буду истински хришћански теолози - богослови. Шта то значи?

Под православним богословљем, као што сам рекао, сматрам стицање живе вере која се показује у делима: а то је немогуће без смерног осећања колико смо од тога далеко и колико треба сваког часа улагати труд на труд да бисмо стекли смерност, за коју Св. Јован Златоуст каже да је основна и прва од свих хришћански врлина.
Тумачиећи Христову беседу О Блаженствима, Св. Јован вели: „Шта значи - сиромашни духом, смирени и скрушени срцем? Пошто је гордост врхунац зала, корен и извор сваке злоће, то Спаситељ и припрема лек који одговара болести и, као неки и сигуран темељ, поставља овај први закон (смиреност). На том темељу може се градити све остало. Насупрот томе, ако тог темеља не буде, и да се неко животом уздигне до Неба, све ће се то разрушити и имати рђав крај.

Свети патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар