четвртак, 9. август 2012.

Srbija spremna da pošalje 42 spasioca i helikopter za gašenje požara na Svetoj Gori

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas Tanjugu da su 42 srpska spasioca i jedan ruski helikopter iz Niša spremni da pomognu u gašenju velikog šumskog požara na Svetoj Gori, za šta se očekuje saglasnost grčkih vlasti.


Marić je rekao da će 42 spasioca biti upućena ukoliko se dobije saglasnost grčkih vlasti i da je ostvaren kontakt sa kolegama iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, kako bi se jedan helikopter koji se nalazi u Nišu uključio u akciju gašenja.

- Sada čekamo na odobrenje grčkih vlasti za pružanje pomoći - rekao je Marić i dodao da Grci koriste avione kanadere i helikoptere za gašenje i da očekuje u toku dana više informacija u toku dana od grčke strane.
 
Veliki požar na Svetoj gori, poluostrvu na severu Grčke, noćas je doveo od evakuacije stanovnika iz naselja sve do Uranupolisa, administratrivnog centra na prilazu Svetoj Gori. Manastir Hilandar nije ugrožen ovim požarom.
 

Spasiocima treba šest sati da stignu do Grčke

 
Ruski helikopter u Nišu, specijalizovan za gašenje požara

Prema njegovim rečima, procedura za upućivanje srpskih spasilaca i pomoći za gašenje u Grčku, koja se svake godine suočava sa velikim brojem požara, nije naročito komplikovana, tako da se u tome ne očekuju komplikacije.

- Našim ljudima koji bi zapravo iz Niša krenuli potrebno je, takođe, šest - sedam sati da stignu - rekao je Marić.

Veliki šumski požar na Svetoj Gori, na severu Grčke, primorao je vlasti da rano jutros delimično evakuišu stanovnike turističkog mesta Uranopolis.

Veliki požar, koji zahvatio borovu šumu i nisko rastinje na Svetoj Gori u Grčkoj, ozbiljno preti da ugrozi manastir Hilandar, saopštio je sinoć MUP-a Srbije.


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар