четвртак, 9. август 2012.

Одговорност за злочин на целом друштву

 „Поводом смртног исхода у Центру за одвикавање од дроге у Јадранској Лешници надлежни здравствени инспектор је у току јучерашњег дана извршио инспекцијски надзор. Како је починилац кривичног дела ухапшен и како су други органи предузели радње из своје надлежности, истичемо да у наведеном случају нема места за поступањем здравственог инспектора”, рекли су јуче за „Политику” надлежни у Министарству здравља.


Прошло је три дана од убиства штићеника Небојше Зарупца (39), у поменутом центру, за које је осумњичен протојереј Бранислав Перановић, али и даље се прецизно не може утврдити ко је био надлежан за контролу ове установе, на чијем сајту пише да ради под окриљем Епархије шабачке.

У Министарству здравља напомињу да се Центар за одвикавање од дроге у Јадранској Лешници не налази у регистру издатих сагласности за обављање здравствене делатности овог министарства.

– Министарство здравља није имало сазнања о постојању овог центра – одговарају за наш лист надлежни у ресорном министарству.
Они напомињу да се лечење болести зависности може обављати искључиво у здравственим установама државног или приватног сектора, којима је здравствена инспекција издала дозволу за рад.

– Здравствена инспекција Министарства здравља контролише све здравствене установе и друге облике здравствене службе које обављају здравствену делатност то јест поседују дозволу за обављање исте. Када је у питању приватна пракса, здравствена инспекција Министарства здравља утврђује испуњеност услова за почетак рада приватне праксе и здравствених установа у приватној својини, а инспекцијским надзором, најчешће по пријавама или сазнањима из средстава јавног информисања, предузима радње у случају обављања здравствене делатности без испуњености услова. До сваке врсте сазнања до којих дође, делајући у оквиру својих надлежности, здравствена инспекција прослеђује информације надлежним органима – кажу у Министарству здравља.

Иначе, према Закону о здравственој заштити, Министарство здравља утврђује испуњеност услова здравствених установа како би се бавила лечењем болести зависности.

– Пацијенти оболели од болести зависности лече се на психијатријским одељењима здравствених установа, на примарном нивоу у домовима здравља, у Специјалној болници за лечење болести зависности у Београду, као и у 7 установа у приватној пракси – наводе у Министарству здравља.

Дакле, све је поприлично јасно. Да би неко имао какав год центар за лечење од болести зависности мора да има сагласност Министарства здравља. Ако га нема не може да ради. Односно може све док га неко не пријави, на пример, здравственој инспекцији. Ако га нико не пријави, ако га нико не види, чак и када има званични сајт на интернету, као у случају центра „Сретење”, може да ради – незаконито.

И ту је ред за питање: да ли је посао здравственог инспектората да, између осталог, гледа сајтове на интернету на којима се нуде разне лекарске, односно надрилекарске услуге. Здрава логика каже да је то један од послова инспектората, али они нису видели сајт „Сретења”.

Заштитник грађана Саша Јанковић подсећа поводом овог случаја да је пре три године, када је јавност видела снимак на којем Перановић пребија штићеника Центра за одвикавање од дроге у Црној Реци, о чему је „Политика” јуче писала, реаговао истог дана, тражећи од Министарства здравља да пошаље инспекцију. Инспекција је, по његовим речима, одмах изашла на терен и утврђено је да центар није пријављен.

– Одмах сам, иако то није била моја надлежност, јер ја контролишем државне органе, поднео кривичне пријаве против починилаца. Оне су процесуиране, две су прихваћене, а за шест, тужилаштво није нашло елементе кривичног гоњења – каже Јанковић.

У случају убиства у Јадранској Лешници није одговорност само на надлежнима већ и на целом друштву, објашњава омбудсман, јер и грађани, када примете да неко делује непријављено, треба да реагују.

– У случају „Црне Реке” постојао је и страх мештана који нису желели да се мешају. И родитељи морају добро да се распитају коме поверавају децу, а питање је и да ли је држава организовала довољно места за лечење зависника од дроге – истиче Јанковић.
----------------------------------------------
Перановићу забрањено свештенодејство

Епископ шабачки Лаврентије ставио је протојереја Бранислава Перановића под привремену забрану свештенодејства, наводе у Епархији шабачкој, „због основане сумње да је починио убиство”. Епархијском црквеном суду стављено је у дужност да прати ток кривичног поступка и предузме одговарајуће мере у својој надлежности према својим овлашћењима.
Ј. Ч.
Д. Ивановић
 
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар