петак, 17. август 2012.

По две године затвора за руске панкерке (Пуси Рајот)

 МОСКВА – Све три чланице руске панк групе „Пуси Рајот”, које су у фебруару извеле перфоманс у главном храму Христа спаситеља у Москви „Богородице, прогони Путина”, осуђене су данас на по две године затвора за хулиганство.

Московски Хамовнически суд тиме је прихватио оптужбу тужилаштва да су Надежда Толокоњикова, Марија Аљохина и Јекатарина Самуцевич криве за распламсавање међуверске мржње и вређање осећања верника због акције у храму Христа Спаситеља, у фебруару када су отпевале песму против руског председника Владимира Путина.


Судија је навела да су извршиле провокативне и увредљиве акције у верском објекту.


Чланице групе „Пуси Рајот”  (Фото АП)

„Својим понашањем. Самуцевич, Толокоњикова и Аљохина су грубо прекршиле јавни ред, нарушиле спокојство грађана, прекинуле нормално функционисање катедралног сабора, показале непоштовање према посетиоцима и служитељима храма, дубоко увредиле и понизиле осећаје и религиозне оријентације православних верника”, рекла је судија.
Тужилаштво је тражило по три године затвора за сваку од њих.

Панкерке су одбациле кривицу, наводећи да је то била чисто политичка акција, усмерена против Владимира Путина и сувишног зближавања Руске православне цркве и власти уочи председничких избора, а одбрана је најавила жалбу на судску одлуку.

Полиција је данас испред зграде суда ухапсила око 30 људи који подржавају „Пуси Рајот” међу којима и опозиционера, шахисту Гарија Каспарова и левичара Сергеја Удаљцова.
Чланице „Пуси Рајот” подржали су многе руске, али и међународне јавне личности.
-------------------------------------------------------
Протест у Москви због пресуде чланицама „Пуси рајота”

МОСКВА – Полиција је опколила демонстранте који су се окупили у Москви, у одбрану чланица панк групе „Пуси Рајот” које су осуђене на по две године затвора, а међу окупљенима су и бивши светски шампион у шаху Гари Каспаров и лидер левичарске опозиционе групе Сергеј Удалцов.

Уз веома појачано присуство полиције, више стотина присталица ове руске рок-панк групе испунили су улицу поред суда узвикујући „Русија без Путина”.
Московски суд је данас прогласио кривим три чланице ове провокативне панк групе за хулиганизам мотивисан верском нетрпељивошћу, а судија Марина Сирова је изрекла пресуду од по две године затвора, преноси АП.

Како наводи руска агенција РИА Новости, демонстрантима се придружио и опозициони лидер Алексеј Навални, а адвокат одбране Николај Полозов рекао је новинарима испред суда да власти могу да сачувају образ једино ако ослободе три панкерке и додао да је читав случај смислило руководство државе али није хтео да помиње имена.


Полиција приводи демонстранта испред руског конзулата у Њујорку (Фото АП)

Очевици су видели како полиција одводи у комбијима тридесетак присталица групе „Пуси рајот”, међу којима и радикалног левичарског лудера Сергеја Удалцова.

У међувремену, у престоници Украјине Кијеву окупиле су се чланице радикалне феминистичке групе „Фемен” да покажу подршку групи „Пуси Рајот”. Једна жена је била у топлесу, а на грудима јој је било исписано „Ослободите Пуси Рајот”.

Истовремено, чланови Амнести Интернешенел су се окупили у Бриселу испред руске амбасаде, а у Паризу, испред центра „Жорж Помпиду” неки су тражили „Крај инквизиције”.
-------------------------------------------------------
Каспаров угризао полицајца испред суда

МОСКВА – Шаховски велемајстор и опозициони активиста Гари Каспаров данас је испред Хамовническог суда у Москви - који је осудио чланице панк групе „Пуси рајот” - приликом привођења угризао полицајца.

Московска полиција саопштила је да припрема материјал о том инциденту, јавио је Итар-Тас с позивајући се на прес службу московске полиције.
Руска државна агенција је јавила да је више од 60 особа приведено испред зграде суда и да су међу њима и присталице и противници панкерки.
-------------------------------------------------------
Оштре реакције на пресуду чланицама групе „Пуси рајот"

БРИСЕЛ,БЕЧ,МОСКВА – Пресуда трима чланицама руске панк групе „Пуси рајот”, које су осуђене на по две године затвора због хулиганизма у московској цркви Христа Спаситеља, изазвала је оштре реакције званичника, али и обичних грађана широм света.
Висока представница ЕУ Кетрин Ештон је изразила велико разочарање пресудом која, како је рекла, након информација о лошем третману и неправилностима током суђења, доводи у питање поштовање међународних обавеза Русије када је реч о слободи изражавања.
Овај случај се, по њеним речима, уклапа у тренд пораста политички мотивисаног застрашивања и прогона опозиционих активиста у Руској Федерацији, што „забрињава Европску унију”.

Двогодишња затворска казна за три младе жене, од којих су две мајке мале деце - због мриног, мада контрверзног изражавања својих ставова, је дубоко проблематична, истакла је Ештонова и додала да очекује да ће пресуда бити преиспитана и поништена.
ОЕБС је поводом овог случаја упозорио да постоји опасност од угрожавања слободе изражавања.

 Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић је рекла да оптужбе за хулиганизам и верску мржњу не смеју да се користе за ограничавање слободе изражавања. „Говор ма колико био провокативан, сатиричан или деликатан не сме да буде забрањен, а камоли разлог за затвор”.

Она је рекла да у многим земљама власти, друштвене и верске групе и судови имају рестриктивнији став према одређеним садржајима, али да је то углавном изговор за цензурисање садржаја који није „мејнстрим” или је критицки.

Амбасада САД у Москви критиковала је такође пресуду чланицама групе „Пуси рајот”, написавши на свом Твитер блогу да „казна несразмерном у односу на почињено дело”.
Министарство спољних послова Аустрије је навело да је пресуда чланицама бенда на двогодишњу казну затвора у потпуности несразмерна с оптужницом, јер мирна уметничка акција не може бити третирана као криминално дело које води ка дугогодишњој затворској казни.

„Пресуда је кршење права на слободно изјашњавање у складу са чланом 10 Европске конвенције о људским правима”, нагласио је државни секретар у министарству спољних послова Аустрије Волфганг Валднер.
 
Танјуг
објављено: 17.08.2012.
 
Преузето са: Политика

Нема коментара:

Постави коментар