понедељак, 13. мај 2024.

Патријарх Порфирије о одлуци Приштине: Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи

Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће, истиче се у саопштењу СПЦ

Сва врата овог света су отворена за мене као што су и наша врата отворена за све, само су врата мога дома, Пећке Патријаршије, затворена и не дају ми да у њега уђем, изјавио је патријарх српски Порфирије данас након што косовске власти на прелазу Мердаре нису дозволиле њему и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би у уторак присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији.

Он је истакао да као патријарх српски, као грађанин и као верник, зна и да поручује да ће та врата пре или касније отворити сам Бог.

"Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи, а потом и свим људима. Они су затворили врата за свако добро, благослов и срећу", навео је патријарх Порфирије.

Он се запитао шта ли се тек дешава са "Србима који живе у гетима на КиМ, када патријарху српском овако ускраћују слободу кретања".

"Ја им поручујем да издрже, јер ко издржи до краја тај ће се спасити. Ако су затворили врата Пећке патријаршије за патријарха српског, сигурно је да не могу затворити нашу љубав и наше добре намере. Сигурно је да је за нас, највише на Косову и Метохији, небо отворено и оно ће отворити сва врата које је зло затворило", рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су данас са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, где ће у девет сати почети литургија.

 


Извор: РТ

#патријархпорфирије, #порфирије, #косовоиметохија, #космет, #patrijarhporfirije, #porfirije, #kosovoimetohija, #kosmet,

Нема коментара:

Постави коментар