уторак, 1. септембар 2020.

БЛАГОСЛОВ РОДИТЕЉА?

БЛАГОСЛОВ РОДИТЕЉА?
 Нисам тражио од родитеља пристанак за брак.

Шта је то родитељски благослов?

 

   Постоје различити благослови, они се могу добити од Епископа, свештеника, родитеља и кумова. Свештена лица дају благослов јер су светом тајном свештенства, силаском Светога

Духа добили на дар да свршавају свете тајне и дају благослов. Родитељи су дужни да се старају о својој деци јер су им од Бога поверена, да их упућују на добро, да се за њих моли и да их благосиљају. Кумови су дужни да воде бригу о духовном узрастању својих кумчића, да их саветују и благосиљају.

    Право родитеља да благосиља произлази од Божије заповести да рађају и размножавају потомство.  Благослов изгледа тако што поред пристанка на дело које деца желе да учини, отац или мајка их закрштавју са три прста или их закрштавају кућном иконом говорећи нека те Бог благослови, а деце љубећи икону и руку оца или мајке одлазе на дело са радошћу.  Тражити благослов од родитеља значи поштовати их јер се то од нас тражи заповешћу Божијом: " Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи".  О благослову и поштовању родитеља каже Свети Филарет: "О тежини греха непоштовања према родитељима треба расуђивати на следећи начин. Колико је лако и природно волети и поштовати родитеље, којима дугујемо живот, толико је тежак грех не поштовати их. Зато је по Закону Мојсејевом за псовање оца или мајке изрицана смртна казна (2. Мојс. 21,16). Очински благослов утврђује дом деце (Сир. 3,9). Бог, по премудром и праведном Своме Промислу, на земљи нарочито чува живот оних који поштују родитеље и помаже им, а као савршену награду за савршену добродетељ дарује им бесмртни и блажени живот". 

    Отац Тадеј о родитељима каже: "Само послушно дете добија благослов од родитеља свог. Није твоје да ли се родитељи слажу или не слажу, да ли се свађају, да ли су добри или нису добри, за тебе они морају да буду светиња. Да би ти имао благослов Божији, да ти буде добро. Јесте. Не смемо ни мислима вређати родитеље. А они, како се понашају према нама, то је њихова ствар. Какви су они, они ће за то одговарати пред Богом, одговараће и за нас. А ми за њих не одговарамо. Ми ћемо одговарати како смо и да ли смо их поштовали. Немојте вређати и жалостити своје родитеље! Не може ни вама бити добро ако су родитељи на вас љути или ожалошћени.  Родитељи наши, може бити да су и лошег карактера али то је њихова ствар, они ће зато одговарати пред Богом, и одговараће за нас као своју децу, какав су нам дали правац у животу, а ми морамо да поштујемо родитеље као светиње, да би имали благослов Божији. Многи то не раде па се жале, не иде им добро, не иде на факултету, не иде како треба, радња им не иде. Ја им кажем: Ако се нисте сложили са својим родитељима по њиховом мишљењу, ето то вам стагнира живот, сами стагнирате свој живот. Значи, морамо поштовати родитеље као светиња да би имали благослов Божји, да нам иде како треба. 

     Ако су ти родитељи атеисти а ти си верник, немој изазивати и дражити родитеље својом вером већ се за њих моли и буди са њима благ. Немој ни разговарати о религији. Нема атеиста мећу људима. Зар сваки човек не воли да живи и зар сваки човек не жели љубав и добро? А шта су друго живот, љубав и добро него Бог? Треба деца да послушају родитеље, то је велики дар. 

#благослов, #blagoslov,

 

 

Нема коментара:

Постави коментар