понедељак, 24. август 2020.

РАЗВОД ОД МУЖА АЛКОХОЛИЧАРА ДА ЛИ ЈЕ ЦРКВЕНО ОПРАВДАН?

РАЗВОД ОД МУЖА АЛКОХОЛИЧАРА ДА ЛИ ЈЕ ЦРКВЕНО ОПРАВДАН?
 Да ли је развод од мужа алкохоличара грех? Супруг ми је алкохоличар, незапослен, издржаван члан породице. Венчани смо у цркви. Имамо двоје деце, а он још једно из првог брака (нису били венчани у цркви). По хришћанском схватању, треба ли такво стање трпети, опростити увек, без обзира колико нам невоље задавао у алкохолисаном стању?

О браку говоримо најпре као о Светој тајни. Света тајна је нешто што мора да се чува, јер је свето. Највећа хришћанска врлина је праштање и то по речима јеванђеља 7 пута 77. Стање у коме се налази твој муже је
грех. Он се лечи тако што се човек спрема за покајање. Дакле, треба да иде код свештеника на исповест и да му се читају молитве за здравље. Ти и породица да се за њега усрдно молите. Молитва може много да помогне само ако је јака вера. Немојте се гневити нити расправљати, јер у гневу господар вашег срца и ума је ђаво. Да би твој муж престао да пије, прво, мора да отклони узрок због којег је почео да пије, па онда редом како је већ речено. Овај грех пијанства није разлог за развод, али јесте крст твоје породице који нимало није лак, али ако издржите и молитвом и подршком твом мужу заједно победите овај страшни порок, сигурно ће вас Господ наградити, миром слогом и љубављу у којој и Он сам борави.

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

Црква Уб 

#алкохол, #алкохолизам, #пијанство, #alkohol, #alkoholizam, #pijanstvo,
 


Нема коментара:

Постави коментар