Св. Јован Шангајски и
Санфрацискански
Ваша Светости, како треба постити Божићни, Петровски и Госпојински пост?
Ови
се постови, по црквенословенском Типику, држе овако.
Божићни
и Петровски: понедељком, средом и петком - сухоједење (на води), уторком и
четврком - уље, суботом, недељом и на празнике - риба. Од 20. децембра риба се
не разрешава.
Госпођин
пост: понедељак, среда и петак - сухоједење, уторек и четвратак јело без уља
(на води), а суботом и недељом - уље. Риба на Преображење.
Велика
Госпођа и Петровдан ако падну у среду и петак, разрешавају е на уље и рибу.
Крстовдан
и Усековање разрешавају се на уље, али се код нас та два празника држе без уља;
ко што је било, по дечанском рукописаном требнику из XVI в., и у старини.
Бадњи
дан и Крстовдан уочи Богојављења разрешавају се, по Литургији, на уље и вино.
Сви
ови прописи о храни уз пост односе се на здраве. За болесне, као што у почетку
напоменусмо, канони дозвољавају целог постта разрешње на вино, уље и рибу.
Ублажење
на уље преко целог поста и једења не само једанпут на дан дозвољава се и
здравим монасима, поготово мирјанима који раде на пољским и другим тешким
пословима.
Свети Патријарх Српски Павле
#пост , #божић, #петровски, #госпојински, #СветиПатијархПавле, #post, #bozicni, #petrovski, #gospojinski, #SvetiPatrijarhPavle,
Нема коментара:
Постави коментар