уторак, 2. јул 2019.

КАКО ПОСТИТИ БОЖИЋНИ, ПЕТРОВСКИ И ГОСПОЈИНСКИ ПОСТ


19. јун / 2. јул
Св. Јован Шангајски и Санфрацискански

Ваша Светости, како треба постити Божићни, Петровски и Госпојински пост?

Ови се постови, по црквенословенском Типику, држе овако.
Божићни и Петровски: понедељком, средом и петком - сухоједење (на води), уторком и четврком - уље, суботом, недељом и на празнике - риба. Од 20. децембра риба се не разрешава.
Госпођин пост: понедељак, среда и петак - сухоједење, уторек и четвратак јело без уља (на води), а суботом и недељом - уље. Риба на Преображење.
Велика Госпођа и Петровдан ако падну у среду и петак, разрешавају е на уље и рибу.
Крстовдан и Усековање разрешавају се на уље, али се код нас та два празника држе без уља; ко што је било, по дечанском рукописаном требнику из XVI в., и у старини.
Бадњи дан и Крстовдан уочи Богојављења разрешавају се, по Литургији, на уље и вино.
Сви ови прописи о храни уз пост односе се на здраве. За болесне, као што у почетку напоменусмо, канони дозвољавају целог постта разрешње на вино, уље и рибу.
Ублажење на уље преко целог поста и једења не само једанпут на дан дозвољава се и здравим монасима, поготово мирјанима који раде на пољским и другим тешким пословима.

Свети Патријарх Српски Павле 
 
#пост , #божић, #петровски, #госпојински, #СветиПатијархПавле, #post, #bozicni, #petrovski, #gospojinski, #SvetiPatrijarhPavle,

Нема коментара:

Постави коментар