петак, 7. јун 2019.

ТРУДИМО СЕ ДА ОЧИСТИМО СВОЈЕ СРЦЕ ОД ГРЕХА


25. мај / 7. јун
Свештеномученик Терапонт Кипарски

Ваша Светости, ми, обични верници, у животу нисмо удостојени виђења Бога, о каквом читаму у Житијама Светих, а Свети Оци кажу да је циљ људског живота - видети Бога. да ли то значи да обични верници не достижу до циља и смисла живота?

Свети апостој Јован каже: Што чусмо, што видесмо, што руке наше опипаше, то вам и износимо (1. Јн. 1, 13). Треба да се трудимо да и ми будемо достојни да видимо Сина Божијег, да срце наше буде исто од греха, па ће се онда у срцу чистом огледати Син Божији и Бог.
А дотле да се, каже, трудимо да срце очистимо од греха и да грехе не чинимо. Ово је воља Божија: светлост ваша (1. Сол. 4, 3).
Јесте да је нама тешко, оваквим какви смо сада, држати заповести Божије, јер смо стекли рђаве навике, па нам оне изгледају лаке, а заповести Божије тешке, а ненаметљиво су лакше заповести Божије него сваки грех и навика на грех.
Господе, помози нам да будемо достојни имена православног, које носимо, имена Срба православних, да будемо заиста сведоци Твоји у овом свету који сав у злу лежи (1. Јн. 5, 19)!

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар