уторак, 11. јун 2019.

СВЕТИ ПРЕЦИ ДАЈУ НАМ ПРАВАЦ У ИСТОРИЈИ


29. мај / 11. јун
Преподобномуч. Теодосија Тирска, Св. Лука Војно-јасенецки

Ваша Светости, живимо у времену поремећеног система свих вредности - личних, породичних, друштвених. Према чему да се оријетише данашњи човек, ко треба да му буде узор, на кога да се угледа?

Кроз тешкоће и муке кроз које је наш народ пролазио током векова, за њега је била срећа што је имао људе који су му давали правац кроз векове и били заиста дорасли своме времену. И у слободи, и у ропству, и у миру и у борбама за мир и ослобођење. То је оно што је нашим прецима давало снаге да издрже и то је оно што ће дати снагу и нама данас да, у невољама које нас тако обилно сналазе, издржимо.
знао је наш народ кроз векове да постоје злочинци и злочин. Знао је да постоје мучитељи невиних, али је знао да постоје и мученици за истину и првду Божију.
Знао је он да у овом свету има лешинара и лешина и међу људима, али никада није пристајао да буде ни једно ни друго. Нити да буде мучитељ невиних ни за какав интерес, ни за интерес Божији, ни за интерес свога народа, ни за интерес свога личног живота, јер је знао да тако схваћен интерес не може бити ни трајан, нити достојан имена које носи.
Да мученици будемо ако не можемо да се одбранимо и да се макнемо са нашег места, на то смо пристајали и пристајаћемо.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар