уторак, 28. мај 2019.

ОД ТОМИНЕ НЕДЕЉЕ ДО ПЕДЕСЕТНИЦЕ - УБЛАЖЕН ПОСТ


15. / 28. мај
Преподобни Пахомије Велики, Св. Ахилије

Ваша Светости, зашто у Типику стоји да се „током целе Педесетнице пости средом и  петком“ када је то време васкшње радости Цркве и хришћана?

Црквенословенски Типик прописује: „У среде и петке целе Педесетнице - уље и вино, сем среде Преполовљења и среде Оданија Пасхе. У та два дана разрешава се на рибу и вино.“
Јасно је да се изразом „цела Педесетница“ не обухвата и Светла седмица [када се уопште не пости], јер је она и по богослужењу и по храни изједначена са првим даном Васкрса. Дакле, у среде и петке Педесетнице (осим током Светле седмице) православни Хришћанин држи ублажени пост.
Креномо ли по својој логици и свом тумачењу речи Господњих - не могу сватови постити док је Младожења са њима, можемо доћи дотле да никако и не постимо, јер је Господ рекао: Ево, Ја сам са вама у све дане до свршетка века (Мт. 28. 20).
А таква „вештина“ повезивања појединих стихова Светог Писма ван њиховог смисла и везе са целином Христовог учења, као и тумачење Господњих речи мимо тумачења отачког, не би били прихватљиви. Они одговарају методу, вештини и духу јеретика, сктаната, али се ни на који начин не могу подвести под појам еванђелски, хришћански и православни.

Свети Патријарх Павле Српски

Нема коментара:

Постави коментар