субота, 25. мај 2019.

ПОСЛУШНИ СМО СВЕТИМ АПОСТОЛИМА, МУЧЕНИЦИМА И ОЦИМА


12. / 25. мај
Св. Никодим Српски

Ваша Светости, да ли су у праву они који тврде да треба поштовати више суботу него недељу?

Знате да има сектаната који верују неку другу веру, иако држе, кажу исто Св. Писмо, и не светкују недељу него светкују само (старозаветну) суботу.
И ми дајемо поштовање суботи као старом дану одмора... Дакле, ми, православни хришћани, дајемо поштовање и старом дану одмора, али пре свега новом дану тј. Васкрсењу Христовом.
Не слушајући шта говоре други, ми слушамо оне који су слушали Христа као што су свети Игњатије Богоносац, свети Апостоли, Мученици и редом. А и апостол Павле говори о дану недеље у који су се хришћани скупљали и вршили богослужење и причешћивали се. Не слушати, дакле, ове који знају „боље“ од апостола Павле, који зан „боље“ од светих Мученика који су за веру у христа и животе своје положили. За би они могли и да не знају и да не кажу, и да се ми не држимо онога чега су се и они држали?
Но, Бог је човеку дао слободу. Поред ума, срца,воље, дао му је и слободу, али слобода у себе укључује и одговорност. Зато ће свако одговарати кад изађе пред Сина Божијег - да ли је држао његове заповести и да ли је поштовао Његову крсну смрт и Васкрсење, или је то, по наговору другог или по својој мудрости, напустио.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар