недеља, 14. април 2019.

МРСНА ХРАНА НИЈЕ НЕЧИСТА САМА ПО СЕБИ


1. / 14. април
Преподобна Марија Египћанка

Ваша светости, да ли су мрсна јела - нечиста или, макар нечистија од посних јела? Да ли се човек једући мрсну храну - прља, а једући посну храну - чисти?

Уздржавајући се од мрсних јела уз пост, ми се не уздржавамо зато што су та јела нечиста по себи - јер онда та јела не бисмо могли јести ни када је мрс - него се уздржавамо зато што је, по речима св. Василија Великог, „установа поста уређена у рају, да се не једе (од Дрвета познања добра и зла), да бисмо јачали своју вољу.“
Пошто је биљна храна - посна, она је блажа, тако да једући је имамо прилику да јасније сагледамо своје духовно стање и исправимо се, да одбацимо рђаве навике, и чинимо оно што је врлина.
Пост је углавном једење хране која је, у ствари, била у Рају: воће, поврће, биљке углавном. После се дошло до тога да може и риба, тако да пост има више ступњева, више начина извршења.
Најстрожи пост је, онај ко може, да у прву недељу Великог поста: понедељак и уторак, ако је могуће, не једе ништа, па у среду ако има служба да се причести у Цркви. Потом, сва храна на води. А најпосле, може и храна са уљем.

Свети Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар