четвртак, 11. април 2019.

ПОСТ ПОСТОЈИ У ЦРКВИ ХРИСТОВОЈ ОД ПОЧЕТКА


29. март / 11. април
Св. Марко Аретуски

Ваша Светости, данас чак неки Хришћани гворе против поста. Од када постоји пост у Православној Црви?


Међу установама које у Православној Цркви постоје од почетка налази се и установа поста. Наредба о посту није људска, него Божанска.
Још у Старом Завету, преко Мојсија, Господ наређује пост као уредбу вечну: И ово нека вам буде вечна уредба: десети дан седмога месеца смиривајте душе своје...(3. Мојс. 16, 29, 27, 32). Израз „смиривање“ (према Даничићу „мучење“) душа означава пост. Јеврејски народ, особито старозаветни праведници, поред других Божијих наредаба, стро је држао и заповест о посту.
У Новом Завету, Гспод Исус Христос даје посту нову Божанску потврду. Не само да Он не укида пост, који је јеврејски народ дотле држао, него насупрот томе, чистећи га од фарисејских измена и кварења, утврђује га. А када постите, не будите као претворице... А ти кад постиш... (Мт. 6, 16, 17).
Ранохришћански списи, као и дела светих Отаца, потврђују да је пост у Цркви држан од почетка. „А ви постите, вели се ту, средом и петком.“ доцније се јављају и остала три годишња поста. Поред општих постова, обавезних за све, у Новозаветнј Цркви од почетка постоје личи постови, које су на себе налагали сами Хришћани, или је појединцима налагала Црква.

Свети Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар