субота, 9. март 2019.

БЕЗ ПРИЧЕШЋА ХРИШЋАНИ СМО САМО ПО ИМЕНУ


24. фебруар / 9. март
Обретање главе Св. Јована Кститеља

Ваша Светости, да ли је за спасење довољно да се човек редовно и усрдно моли у своме дому или је потрено и да долази на богослужење, да се редовно причешћује.

Макар из осећања дужности, поред своје личне молитве, вршене насамо, треба да се нађемо и на заједничком богослужењу, које је Христос, такође, наредио, рекавши: Где су два или три сабрана у Име моје, онде сам и ја међу њима (Мт. 18. 20). За искрено верујућег Хришћанина, зар моће бити мала ствар да се нађе у броју оних међу којима је Христос?
Без таквог расиђивања тешко ћемо стићи до осећања потребе редовног приступања Светој тајни Евхаристије, која за нас значи живот и васкрсење у последњи дан (Јн. 5. 53-54). Тешко ћемо схватити и другу неопходност да Светом Причешћу приступамо што достојније, јер који му приступа недостојно, суд себи једе и пије, како опомиње Апостол Павле (1. Кор. 15. 29).
А без тога остајемо само номинално Хришћани, још са затвореним вратима срца и душе, пред којима стоји Христос и куца, и Његово куцање не чујемо од вреве света око нас и у нама. Или Га чујемо али немамо спремности да Га пустимо да Он вечера с нама и ми с Њим, те и даље духовно гладујемо.

Свети патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар