петак, 22. март 2019.

Лавров: Запад прикрива злочине НАТО у Југославији


МОСКВА - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да западне земље прикривају злочине почињене током војне операције НАТО-а у Савезној Републици Југославији 1999. године.

ТАСС преноси да је Лавров то казао у документарцу руске телевизије НТВ "Окрет за 180 степени изнад Атлантика", говорећи о могућности међународне истраге против представника НАТО у вези са смрћу цивила, ударима на цивилна постројења и коришћење осиромашеног уранијума током бомбардовања СРЈ.

"Мислим да је Запад чинио и да ће наставити да чини све што може да то спречи. Што се тиче забрањене муниције, Срби воде истрагу. Када буде окончана, видећемо шта може да се учини да би се осигурало да злочин не прође без казне. Желео бих да поновим, не видим никакву шансу да међународне агенције које укључују Запад и у којима се западни гласови рачунају, на то пристану. Учиниће сваки могући напор да то спрече", рекао је Лавров.

Он је у истом документарцу оценио да је ваздушни удар НАТО на кинеску амбасаду у Београду 7. маја 1999. године можда био намеран.

"Мислим да је то било случајно, али нисам потпуно сигуран", казао је Лавров, упитан да прокоментарише тај ваздушни удар.

Руска агенција подсећа да је кинеска амбасада у Београду погођена ракетом током НАТО операције у Савезној Републици Југославији, при чему је страдало троје држављана Кине.

Наводи се да Алијанса тврди да је у питању била грешка.

Извор: РТВ

Нема коментара:

Постави коментар