уторак, 5. фебруар 2019.

Митрополит Амфилохије и Епископ Кирило служили Литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу (ВИДЕО)


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који ових дана борави у посјети Епархији буеносајреској и јужно-централноамеричкој, служио је данас,
заједно са својим домаћином Епископом Кирилом, Свету службу Божију у катедралном епархијском храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, јереј Стефан Јовановић, јереј Миленко Ралевић, јеромонах Никита (Вулић), протођакон Никола Радиш, ђакон Александар Лекић и јерођакон Давид (Јанкетић).

Владика Кирило је на крају Литургије поздравио Митрополита Амфилохија, као оснивача мисије наше Цркве у Јужној Америци.

„Већ скоро тридесет година Митрополит се труди да обнови црквени живот у Црној Гори, у чему је, можемо слободно рећи, скоро сто одсто успио. Кад је комунистичка неман, која је хтјела да уништи све што је религиозно, запријетила црквеном животу, Бог нам је послао такве добре пастире да бисмо васкрсли у вјери у нашој постојбини, у Црној Гори и Србији и другим нашим земљама“, казао је Епископ буеносајрески.

Додао је да на простору Епархије јужно-централноамеричке пријете, хедонизам и друге опасности из живота савременог западног човјека.

„Митрополит, као добри пастир, ни овдје није оставио наше људе, него је дошао и основао, као што сви знате, нову мисију 2011. године. И ето, ми покушавамо, трудимо се да наставимо његово дјело“, казао је он.

Владика је најавио за десети фебруар освећење нове цркве у Бразилу.

„Биће то један од приноса наше мисије овдје великом јубилеју Светосавске цркве, осам стотина година њене аутокефалности. Како и нашој Цркви, тако и свим нашим добрим пастирима, међу којима Митрополит Амфилохије свакако заузима посебно мјесто, желимо многе и благе године“, рекао је Владика Кирило.

Митрополит Амфилохије је рекао да ових дана славимо велике и свете догађаје из историје спасења рода људскога.

„Славимо Рођење Господа Исуса Христа, обрезање Христово, Богојављење Свете Тројице на Јордану за вријеме Његовог крштења… И славећи све то, славимо уствари нову годину доброте Господње. Јер, нема ничега новога под сунцем, сем Христа Бога нашега“, казао је он.

Митрополит Амфилохије је казао је да су сви земаљски народи призвани да постану чланови Цркве Христове и да мисија Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке није само због људи поријеклом са Балкана него због свих  који живе на јужноамеричком континенту.

Након Литургије, приређена је трпеза хришћанске љубави за којом је поздравну бесједу одржао предсједник ЦО Цетиње Рајко Радусиновић, који се налази у пратњи Митрополита Амфилохија током ове његове посјете Епархији буеносајреској и јужно-централноамеричкој.

Господин Рајко Радусиновић је рекао да због приватних обавеза није имао прилике да буде на устоличењу Владике Кирила, али да је сада у прилици да буде у Аргентини и да се увјери у ријечи Митрополита Амфилохија да је Владика Кирило потребнији у Аргентини него у Црној Гори.

„Када видим вас овдје данас, и јуче у Мадриаги, увјерен сам се да је наш Митрополит, као и увијек, у праву. Ми смо вам, да тако кажем послали нашега брата и Владику Кирила и видим да сте радосни што имате некога ко може да вас окупи. А гдје ће да вас окупи него у Цркви“; казао је он.

Подсјетио је на стих из народне пјесме: Бјеж’ у цркву, Краљевићу Марко.

„Тако сте се и ви данас окупили, а сигуран сам да ћете се и убудуће све више и више окупљати у Цркви која је везивно ткиво вас у дијаспори и нас у родним мјестима предака ваших“, казао је Радусиновић.

Предсједник цетињске Црквене општине је додао да ће потомци наших исељеника посјетити земље својих предака.

„Овај позив, наравно, важи и за Аргентинце, који су, захваљујући мисији нашег Митрополита и нашег Владике Кирила, примили православну вјеру. У Црној Гори ће моћи да посјете и Цетињски и Острошки манастир и храмове које смо изградили у ових протеклих тридесет година. За то вријеме смо, захваљујући благослову нашег Митрополита Амфилохија обновили и саградили преко шест стотимна манастира и црква, изградили два потпуно нова храма у Подгорици и у Бару, који су украсили, не само Црну Гору него читаву православну васељену“, рекао је он.

Он рекао да зна да ће и вјерници, захваљујући благослову Митрополита Амфилохија и Владике Кирила, помоћи градњу храмова у Аргентини.

„Како бисте ви и ваша дјеца, и дјеца ваше дјеце имали мјесто гдје ћете се окупљати и надахњивати, како православном Литургијом тако и традицијом која нас као народ веже“, закључио је Радусиновић.

За трпезом се чула и химна Светоме Сави на шпанском језику.

А.Л./Р.В.

Извор: Српска Православна Црква
феб 3, 2019















Нема коментара:

Постави коментар