среда, 20. фебруар 2019.

У РАЗЛИЧИТОСТИ МИШЉЕЊА НЕ ТРЕБА ПРЕЛАЗИТИ МЕРУ


7. фебруар / 20. фебруар
Св. Партеније Лампсакијски

Ваша Светости, много се говори о српској неслози и о потреби да се Срби сложе, макар око оног најосновнијег - како да се одбране од својих непријатеља и како да опстану у историји. Који је узрок српске неслоге?

Како ја видим, наши непријатељи су компактни као један, нажалост у злу.
Срби имају другу особину. Још је један учен Грк у VII веку, о Србима записао следеће: „Код Срба се не може ништа учинити митом, не зато што су неподмитљиви, него зато што имају много супротних гледишта.“ То није несрећа, то је добра особина, али ако се не пређе мера.
Док сам био на Косову, било је прилика, понекад, да се може подићи нека црквица, мада је све то било тешко - добити дозволу, скупити паре. Састанемо се да видимо какву ћемо, колику, од чега. Предлажу један од цигле, други од блокова, трећи од камена - видите колико разних мишљења...
Кад коначно решимо до чега ћемо, они чије гледиште није усвојено, не само да вам постају непријатељи, него ће учинити све да вас онемогуће да било шта учините. То више није  показивање посебности, то је грех. У овом погледу треба да се коригујемо, а видите да смо још од седмог века такви.

Свети патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар