недеља, 2. децембар 2018.

Заустављен аутобус хуманитарне помоћи на Јарињу


Хуманитарна помоћ коју је за Косовску Митровицу прикупила Унија жена са Врачара, није могла да прође административни прелаз Јариње.

Чланице уније кренуле су јутрос у Косовску Митровицу како би женама и деци уручиле прикупљени помоћ, јавља Танјуг.

Представница удружења рекла је за РТС да им је на административном прелазу Јариње прво речено да могу да пређу, али да је потом из Приштине стигла забрана – уз образложење да угрожавају безбедност.

„Добили смо одбијеницу”, каже једна од жена које су јутрос из Београда кренуле у Косовску Митровицу да уруче прикупљену хуманитарну помоћ.

Елек: Ускраћују нам и хуманитарну помоћ за децу и породиље

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Заменик директора Клиничко болничког центра Косовска Митровица Златан Елек је, поводом заустављања хуманитарне помоћи на админстративном прелазу Јариње, изјавио да то представља ускраћивање шансе Србима на Косову и Метохији да добију и хуманитарну помоћ за болницу.

На Јарињу је заустављена хуманитарна помоћ Клиничко болничком центру, коју је упутила Уније жена Врачара, и враћена за Београд.

Елек је у изјави за Танјуг навео да је та помоћ била намењена најостељивијој популацији – најмлађима и породиљама.

„Хуманитарна помоћ заустављена је на административном прелазу Јариње и после сулуде одлуке из Приштине она је враћена за Београд. Поред тога што треба да будемо снабдевени нормално лековима, нама се не даје ни шанса да преко хуманитарне помоћи добијемо неку помоћ за болницу”, рекао је Елек.

Како је навео, за сада је стање у болници стабилно, радници су на својим радним местима, још увек има залиха, али те залихе се полако троше, као и залихе кисеоника.

„Ако се настави ова ситуација, нећемо бити у могућности да пружамо помоћ као до сада и на помолу ће бити права хуманитарна катастрофа на овом делу КиМ. Са овим залихама можемо да издржимо седам до 10 дана, не више од тога”, рекао је Елек.

Не дају нам да унесемо играчке, позивају се на безбедност

ЈАРИЊЕ – Представница Уније жена са Врачара Драгиња Влк, којима данас није дозвољен улазак на КиМ на прелазу Јариње, каже да су им најпре дозволилили да наставе пут, а потом је из Приштине стигла забрана, уз образложење да угрожавају безбедност, иако су носиле хуманитарну помоћ и играчке.

Влк је за Танјуг рекла да су на Јарињу добиле папир на коме пише да се њихова посета сматра као претња за јавну политику, унутрашњу безбедност, јавно здравље и међународне односе.

„Ово је заиста скандалозно. Не знам коме сметају плишане меде, храна за бебе и креме за породиље. Сви смо згранути”, каже Влк и додаје да им је на Јарињу речено да морају да се помере са прелаза, те су се упутиле назад за Београд.

Навела је да на папиру који су добиле пише да могу да се жале у року од седам дана.

Влк је рекла да ће Унија жена Врачара опет покушати да достави хуманитарну помоћ деци и женама на КиМ.

„Надам се да ће правда бити на нашој страни и да ћемо успети да помогнемо колико можемо нашим женама на Косову и Метохији”, рекла је Влк.

Влк је раније данас рекла да је 32 жене кренуло у посету породилишту Опште болнице у Косовској Митровици где су намеравале да женама уруче производе који су им потребни, међу којима су играчке, пелене, дохрана за бебе, као и медицински материјал који је потребан породиљама.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар